Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile başkanlık ettikleri anlaşmaların imza töreninin ardından, düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Burada da Birleşmiş Milletler'i (BM) eleştiren Erdoğan, BM'nin Somali'nin bütçesini azaltmasını doğru bulmadığını kaydetti.

Erdoğan, "Terörün tehdit ettiği böyle bir ülkeyi bu noktada kendi başına bırakmak çok büyük yanlış olur. Biz, Birleşmiş Milletler öyle veya böyle nasıl adım atarsa atsın, Somali'yi bu güne kadar yalnız bırakmadık. 2011'den bu yana, yalnız bırakmamakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dünyanın en güçlü ülkeleri sayılan bu beş ülke, daimi üyedir ve bu beş daimi üye, dünyanın kaderini belirlemektedir. Bu daimi üyelerinin içinde dikkat edilirse Afrika'dan bir ülke yok. Halkı Müslüman olan bir ülke yok ve kıtaların bu kadar dengesizce şekillendiği bir yapı, dünyada adalet dağıtamaz. 'Efendim geçici ülkeler var' diyemeyiz. Geçici üyelerin orada her hangi bir fonksiyonu yoktur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun bu konuda hassasiyet göstererek, bir dönüşümlü daimi üyeliği, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan öte Güvenlik Konseyi'ne yerleştirmek gerekir."