Azerbaycan'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le Gençlik Sarayı'nda bir araya geldi.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalarından ardından Aliyev ve Erdoğan ortak açıklama yaptı.

Erdoğan'ın Dağlık Karabağ'daki savaş süresince yaptığı açıklamaların Azerbaycan halkı için çok değerli olduğunu söyleyen Aliyev, Türkiye'nin desteklerinin kendilerine moral verdiğini ve güçlerini pekiştirdiğini ifade etti.

'ERDOĞAN TÜRKİYESİ DÜNYA İÇİN ÖRNEK'

Türkiye ve Azerbaycan'ın dünya çapında bağımsız siyaset yürüttüğünü belirten Aliyev, “Erdoğan'ın liderliği sayesinde Türkiye, dünya çapında güç merkezine dönüşmüş durumda. Türkiye, ezilen halkların çıkarlarını savunuyor. Bugün Erdoğan Türkiyesi dünya için bir örnektir. Bağımsızlık, mertlik, cesaret ve gelişmişlik örneğidir” diye konuştu.

Türkiye'deki sanayinin geliştiğini söyleyen Aliyev, “Vatan savaşımızda Türk üretimi ünlü Bayraktar SİHA'lar büyük değişikliklere neden oldu. Bayraktar, bizim başarılarımızda büyük rol oynadı. Tüm dünya, Türk halkının zeka ve yeteneğini, Türk sanayisinin ne kadar gelişmiş olduğunu bir kez daha gördü” ifadelerini kullandı.

'ERMENİSTAN DA İŞ BİRLİĞİ PLATFORMUNDA YER ALABİLİR'

Türkiye ve Azerbaycan iş birliğinin bölge için de önem taşıdığını dile getiren Aliyev, şöyle devam etti:

“Tarihi zafer sonrasındaki yeni dönem için tam hazırlıklıyız. Bugün aziz kardeşimle bundan sonraki dönemle ilgili fikir alışverişinde bulunduk ve düşüncelerimizin örtüştüğünü gördük. Bölgede yeni bir iş birliği platformu oluşturmalıyız. Bu, çok taraflı platform olabilir ve tüm katılımcı ülkeler bundan faydalanır. Geleneksel Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliği var. Azerbaycan-Rusya-İran iş birliği var. Türkiye-Rusya-İran iş birliği var. Tüm bu iş birlikleri platformlarını birleştirerek, tek bir platform gibi sunabiliriz. Ermenistan yönetimi, savaştan doğru sonuç çıkarırsa ve kendi asılsız iddialarından vazgeçerek geleceğe bakarsa, o zaman onların da bu platformda yeri olabilir. Biz iş birliğine açığız. Biz bu sayfayı kapatmalıyız. Biz bu düşmanlığa son vermeliyiz."

'GELECEKTE SAVAŞ RİSKİNİ SIFIRA İNDİREBİLİRİZ'

“Düşmanı topraklarımızdan çıkardık. Onlara büyük darbe vurduk” diyen Aliyev, “Fakat sonrasında iş birliğine hazır olduğumuzu söyledik. Yeni bir iş birliği formatı kurarak, gelecekte savaş riskini sıfıra indirebiliriz” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: AMERİKA, RUSYA, FRANSA NİÇİN BU KADAR OYALANDI?

İlham Aliyev'in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerçekten 44 günlük bir savaş sonrasında ortaya çıkan netice Azerbaycan'daki kardeşlerimizi nasıl sevindirdiyse aynı şekilde Türkiye'deki kardeşlerini de sevindirmiştir. Bu gerek şahsımızda gerek tüm milletimizin şahsında yaşanan bir sevinçti” dedi.

Bugün Aliyev ile Dağlık Karabağ konusunun neden bugüne kadar sürüncemede kaldığını konuştuklarını aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

“30 sene niçin Karabağ'da bu çile çektirildi? Bu Minsk Üçlüsü denilen üçlünün işi neydi? Bunlar dünyanın en güçlü ülkeleriydi. Amerika, Rusya, Fransa niçin bu kadar oyalandı, neden neticelendirilmedi? Acaba bunu neticeye kavuşturamaz mıydılar, kavuştururlardı. Fakat daha sonra çok daha olumlu mesajlar gelmeye başladı. Bunların başında da Fransa devamlı kardeşimi arıyordu, ondan neticeler elde etmeye çalışıyordu. Tabii zaman zaman bize de ulaşmak istedi ama doğrusu biz de dönmedik, çünkü biliyorduk ki dert başkaydı ve bunu da özellikle kardeşlerimiz artık 'göbeğimizi keseceğiz' dediler, adımı attılar, adımı attıktan sonra da zaten iş yürümeye başladı. İşin diplomasi boyutunu Dışişleri Bakanım Mevlüt Bey yürüttü. Özellikle bu noktada istihbarat boyutu yürütüldü, savunma boyutu yürütüldü. Bütün bu çalışmalarla birlikte de hava çok daha farklı şekilde gelişmeye başladı. Hele hele burada Sayın Putin'in yaklaşımlarını bir kenara koyamam, onun olumlu yaklaşımları da bu süreci olumlu istikamette götürmeye yardımcı oldu ve iş bu noktaya kadar da nitekim şu anda gelmiş bulunuyor.”

'ADIM ATIRLIRSA ERMENİSTAN'LA KAPALI OLAN KAPILARI AÇARIZ'

Aliyev'in ifade ettiği iş birliği platformu konusunu kendisinin de çok önemsediğini dile getiren Erdoğan, Aliyev'in “Gerekirse altılı bir platform da oluşturabiliriz” önerisini Rusya Devlet Başkanı Putin'in de kabullendiğini belirtti.

Erdoğan, “Neydi o altılı platform? Rusya-Türkiye-Azerbaycan-İran-Gürcistan eğer kabullenir, uyarlarsa Ermenistan da bu platformun içerisinde yer alabilir. Böylece altılı platformla bir bölgesel barışı tesis edelim dendi. Şimdi bölgesel barışın bu bölgedeki ülkelere getireceği yükler vardı. Bu yüklerin altyapı, üstyapı, siyasi, bunun yanında diplomatik birçok yüklediği görevler vardı. Bugün de yine kardeşime söyledim. Eğer bu konuda olumlu adım atıldığı takdirde biz de kapalı olan kapılarımızı açarız. Yeter ki bu olumlu adımlar atılmış olsun. 'Kapılarımızı Ermenistan'a kapatalım' diye bir derdimiz yok. Çünkü biz barışın güvercinleri olmak istiyoruz, barışın adımlarını yapmak istiyoruz. Bizim Ermenistan halkına bir kinimiz yok. Sıkıntı Ermenistan'ın yönetimiyledir. Benim ülkemde 100 bini aşkın Ermeni vatandaşım var.”

'MACRON BANA KIZACAK AMA SİYASETİ ÖĞRENEMEMİŞ'

Fransa meclisinin Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığı tanıyan kararına tepki gösteren Erdoğan, “Kalkıp da Karabağ'ı 'burası artık devlettir, biz burayı bu şekilde tanıdık' deme hakkına sahip değilsin. Ya bunu kalkıp da Paşinyan bile kabul etmiyor. Sen kalkıyorsun Macron olarak böyle bir şey getirip meclisinden geçirmeye yöneliyorsun. Demek ki daha siyaseti öğrenememiş. Devlet yönetimini de anlamamış, öğrenmemiş. Yarın bana kızacak, belki bu akşam kızacak o ayrı mesele ama öyle de olsa biz hakkı söylemek zorundayız” ifadelerini kullandı.