Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'barış bildirisi'ne imza atan akademisyenlerin tutuksuz yargılanması gerektiğini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu'na gönderme yaptı. Erdoğan, "Son zamanlarda efendim işte neymiş, akademisyenler tutuksuz yargılansınmış. Suçluysa, yardım ettiyse tutuklu yargılanacak. Diğerinden onun ne farkı var?" dedi.

Çatışmalı sürecin sona ermesi için "PKK 2013 Mayıs'ına dönerse her şey konuşulabilir" diyen Davutoğlu, Erdoğan tarafından dün terslenmişti. Erdoğan'ın hedefinde bugün yine Davutoğlu vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlara hitap ettiği konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Her meslek grubunda olduğu gibi avukatlar arasında bu mesleği istismar edenler olduğu gibi, olacaktır" diyen Erdoğan, "Adliyede bir savcımızı şehit edenler için eylem yapan güya avukatlara şahit olduk. Sözde avukatlar olduğunu biliyoruz.

"Aynı durum gazeteci, akademisyen, doktor, öğretmen kimliği taşıyanlar için de geçerlidir. 'Akamisyen olduğuna göre tutuksuz yargılansın'. Ne demek. Suçluysa tutuklu yargılanacak. Bunların kararlılığı yargıda adaletin tecellisini de gerektirir. Bizim ülkemizde avukatlar kanaat önderi, milletin sözcüsü vazifesini gören insanlar konumundadır." 

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU NE DEMİŞTİ?

Davutoğlu, tutuklanan akademisyenler için şunları söylemişti:

"Ben prensip olarak hüküm verilene kadar eğer herhangi bir hukuki zorunluluk yoksa, insanların tutuklu yargılanmalarına karşıyım. Sonunda beraat olursa, özgürlüklerin kısıtlanması geri ödenemeyecek bir haktır. Bana en büyük cezayı versinler, ama konuşma, yürüme özgürlüğümü elimden almasınlar. 28 Şubat’ta baskılar yaşamış bir akademisyen olarak söylüyorum: Düşüncenin hiçbir türüne sınır getirilmesini kabul edemem. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki o akademisyen (Esra Mungan) geçmişte başörtü yasağına da karşı çıkan bir isim. Onunla ilgili olumsuz kanaatim yok. Aksine özgürlükçü tutumunu duymuş olduğum bir isim. O parçalanmış bedenleri gördükten sonra hâlâ bir akademisyen o bildiriyi PKK’yı eleştirmeden okuyorsa, ben onunla ayrı bir düzlemde tartışır, mücadelemi veririm. Hukuki konu ayrıdır."