Başbakan Tayyip Erdoğan, Rumeli Dernekleri toplantısında konuştu. Gezi Parkı'ndaki direniişe yönelik de açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Tuttumuşlar AVM AVM" dedi, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) de yıkılacağı haberini verdi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

'ANA MUHALEFET EYLEMLERİ KIŞKIRTIYOR'

"Türkiye'nin her alanda büyük başarılar yaşadığı bir dönemde malesef 3-5 gündür hiç arzu etmediğimiz provokasyonlara şahit oluyoruz. Geçmişte hükümetleri hizaya getirmek için organize edilen kaos ortamları oluşturma çabalarına şu anda da şahit oluyoruz. Sandıkta başarılı olamayacağını bilen ana muhalefetin ve diğerlerinin umutsuzca bu eylemleri kışkırttığını görüyoruz."

'YAYALAŞTIRMA PROJESİ YAPIYORUZ, YAPACAĞIZ'

"İşte günlerdir Taksim Meydanı’nda 12 tane ağacın güya koruyuculuğunu yaptıklarını iddia edenlerin yaklaşımındaki sakatlık neyse bu konulardaki tarzda aynı anlamdadır.

Biz ki şu ana kadar 3 milyara yakın fidan ve ağaç dikmiş bir iktidarız. Bakın 3 milyon demiyorum 3 milyar diyorum ve 160 civarında milli park inşa eden bir iktidarız.

Böyle 5 dönüm, 10 dönüm değil hektarlarca. Belediye başkanlığı yaptığım dönemde oralardaki 10 yaş üzerindeki çınar ağaçları bunların hepsi yerel iktidarımızın diktiği ağaçlardır. Bunları yapan bir iktidar çevre düşmanı, ağaç düşmanı olabilir mi?

Biz Taksim meydanının yayalaştırma projesini yapıyoruz yapacağız. Orası bitecek. İki, 1780 yılında üçüncü selim döneminde orada yapılmış olan topçu kışlası CHP zihniyeti daha sonra yıkarak stada çevirmiştir. Orada da aslına nasıl sahip çıkıyorsak biz de orada tarihi kışlayı yapacağız. Afedersiniz çok açık net."

'AKM'Yİ DE YIKACAĞIZ'

"Gezi Parkı dediniz 12 tane ağaç dediniz bunları yaptınız. Bizim istediğim Gezi Parkı'nın oratadan kalkması değil. Bizim isteğimiz tarihi aslına uygun  olarak, yeşili de muhafaza edecek şekilde bu kışlayı inşa etmektir. Aynı zamanda AKM'yi de yıkmak suretiyle AKM'nin yerine dev bir kültür ve opera binasını yapmak istiyoruz."

'BİR KAÇ ÇAPULCUDAN İZİN ALACAK DEĞİLİM; CAMİ DE YAPACAĞIZ'

"Evet cami de yapacağız. Ben bunun iznini gidip de CHP genel başkanından alacak değilim, birkaç çapulcudan alacak değilim. Bize oy verenler bunun yetkisini verdi zaten.

Birileri çıkıyor, 'Sayın Başbakan bunlar çok tahrik edici oluyor' diyor. Benim tahrik etmek gibi bir derdim yok. İki kere iki dört eder, yazın da dört kışın da dört. Bunun adı hakikattir gerçektir. Hakikatleri gerçekleri ters yüz etmeye kimsenin gücü yetmez. Biz onlar adına koşuyoruz. Bu neyi gerektiriyorsa onu yapacağız."

'TUTTURMUŞLAR BİR AVM AVM'

"Bir taraftan da Taksim Meydanı'nı yayalaştırıyoruz. Tutturmuşlar bir AVM AVM. Yahu bizim burada kastettiğimiz, uluslararası bir AVM'yi zaten burada yapamazsınız. AVM yapılacak diye kesinleşmiş bir şey de yok. Belki buraya bir şehir müzesi yapacağız. Kesinleşen bir belge var mı elinizde.

Dert başka. Şu anda Türkiye sağlıklı bir geleceğe yükseliyor. 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara yükselen kişi başına milli geliri var. İhracat arttı, IMF'e borcu olmayan bir Türkiye var. MB döviz rezervi 131 milyar dolara çıkmış. Böyle bir Türkiye var. Enflasyon yüzde 30'du şu anda yüzde 7."

'300-500 KİŞİ ORADA DİYE İNŞAATI MI DURDURALIM'

"Biz birkaç tane çapulcunun, o insana gelip meydana gelip halkımızı tahrik etmesine seyirci kalmayız. Çünkü bu millet bize reyini verirken tarihimize sahip çık diye verdi.

Şimdi biz 300-500 kişi oraya gitti diye köprü inşaatını mı durduralım? Bunlar tünellere tüp geçitlere de karşı çıktılar. Bunların cibilliyetinde bir taş taş üstüne koymak yok."

'DİKTATÖR DEĞİL, HİZMETKÂRIM'

"Bu gidişe dur demek isteyen malum mahfiller işte bu tür çılgınlıkların içine giriyor. Kendilerine göre yakıyorlar, yıkıyorlar, cam çerçeve kırıyorlar. İşte Beşiktaş'ta... Tayyip Erdoğan diktatörmüş. Bu millete hizmetkar olan bir insana eğer diktatör yakıştırması yapıyorlarsa buna diyecek bir şey bulamıyorum. Benim, vatandaşıma hizmetten başka bir derdim olmamıştır."

'TAKSİM İÇİN KAMUOYU ARAŞTIRMASI YAPTIK'

"Biz, bütün kamuoyu araştırmalarını yaparak adım atıyoruz. Bizler, Taksim ile ilgili de 2011 seçimlerinden önce kamuoyu araştırmalarımızı yapıp öyle karar verdik. 12 ağacın sökülmesine verilen tepkiler çevrecilik adına değil, ideolojik bazdadır."