Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürdistan Federe Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmesi dün 16.30'da başladı. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmeden sonra bir açıklama yapılmazken ETHA görüşmede, Erdoğan'ın "ateşkes" talebinde bulunduğu iddiasını dile getirdi.

 

Türkiye'ye ziyaret eden Federe Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı.

 

HPG'nin saldırılarını arttığı bir süreçte, Barzani ile görüşen Erdoğan'ın, PKK'nin ateşkes ilan etmesi ve gerilla güçlerini sınır dışına çekmesini istediği öne sürüldü.

 

BARZANİ'NİN İLK ZİYARETİ ANKARA'YA OLDU

Başbakan olduktan hemen sonra 16 Mayıs'ta Ankara'ya gelen Barzani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü.

 

"Türkiye ile iyi ilişkileri" her zaman için önemli bir ilke olarak belirleyen Barzani'nin, Ankara ziyaretinde, PKK ve Ulusal Konferans, Türk hükümetinin öncelikli gündemi oldu.

 

Edinilen bilgilere göre, Neçirvan Barzani Ulusal Konferans ve PKK'nin ateşkes ilan etmesi için Ankara'ya davet edildi.

 

ULUSAL KONFERANS EKİM AYINDA

"PKK'ye silah bıraktırma" noktasına odaklanan Kürt Ulusal Konferansı'nın en geç Ekim ayında toplanması bekleniyor. Ancak Mahmud Osman gibi Kürt siyasetçiler, Kürt yönetimi ile Türkiye'nin girişim ve politikalarının Ulusal Konferansı şaibeli hale getirdiğini belirtiyorlar.

 

Başbakanlık ofisinde yaklaşık bir saat Barzani ile görüşen Erdoğan'ın, konferansın bir an önce yapılması ve konferansta PKK'ye silah bıraktırılması ya da tecrit edilmesi kararının çıkmasını istediği öğrenildi.

 

BARZANİ NE İSTİYOR?

Ankara'daki zirvede Neçirvan Barzani'nin ise Türk hükümetinden Kürt sorununun çözümü için PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, Terörle Mücadele Yasası'nın değiştirilmesi gibi adımları atmasını istediği bildirildi.

 

Erdoğan'ın ise PKK'nin ateşkes kararı alması ve gerilla güçlerini sınır dışına çekmesi durumunda bu adımları atacağını söylediği öne sürüldü.

 

PETROL VE HAŞİMİ DE MASADA

Bu arada Neçirvan Barzani'nin Başbakan Erdoğan'a, "Güney Kürdistan'da yeni keşfedilen petrol yataklarını siz çıkartın ve Türkiye üzeri Avrupa'ya pazarlayalım" önerisinde bulunduğu öğrenildi.

 

Öte yandan 10 Nisan'dan bu yana Türkiye'de bulunan Irak'ın firari cumhurbaşkanı yardımcısı Haşimi'nin de bu görüşmede gündeme geldiği bildirildi.

 

AKP hükümetinin İran'ın artan etkinliğine karşı Barzani ve Haşimi dengesiyle Irak'ta sürece müdahale etmek istediği için Haşimi'nin Türkiye'de bir süre daha kalmasını istediği belirtiliyor.

 

PKK'nin Suriye'nin Kürt bölgesinde giderek güçlenmesi ve etkinliğinin artmasını endişe verici bulan AKP hükümetinin bu konuyu da Barzani ile konuştuğu öğrenildi. Türk hükümetinin Suriye'deki Kürt Ulusal Konseyi'nin Suriye Ulusal Konseyi'ne katılması yönünde Erbil'in etkinliğini arttırmasını istediği de gelen bilgiler arasında.