Başbakan Tayyip Erdoğan Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesiyle ilgili olarak, “Merkez Bankası böyle bir karar almış, bana düşen buna bir süre sabretmek” dedi.

Başbakan Erdoğan, İran dönüşünde Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. Erdoğan, "Sonuçları görmek için bekler, olumlu neticeler görmezsek B, C planlarını devreye alırız" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran gezisi dönüşünde Merkez Bankası'nın faiz artırım kararını değerlendirdi. Uçakta soruları yanıtlayan Erdoğan, faiz artırımının sonuçlarını görmek için bir süre sabredecekleri ancak, beklenen netice elde edilmezse B ve C planlarının devreye gireceği mesajını verdi.

İYİ NİYETİMİZİ KORUMAK İSTİYORUZ

Merkez Bankası'nın bağımsız bir kurum olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bugüne kadar buna müdahale etmediğimizi, bizimle direkt bir bağlantısı olmadığını defalarca söyledik. Ama maalesef birileri hep köşelerine bizim baskı yaptığımızı yazarlar. Ben bir defa faizin yükseltilmesine her zaman karşıyım ama Merkez Bankası böyle bir karar almış. Bana düşen buna bir süre sabretmektir" dedi. Karar sonrasındaki tablonun nereye gittiğini görmek için bir süre bekleyeceklerini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Faizin olumlu bir geri dönüşü veya dövizde pozitif istikamette gelişme, Borsa İstanbul'da yükselme görmemiz halinde bu iyi niyetimizi korumak zorundayız. Ancak aksi olduğunda iyi niyetimizi koruyamayız." Yüksek faizin kullanılabilecek tek enstrüman olmadığını ifade eden Erdoğan, enflasyon- faiz oranı ilişkisiyle ilgili bir tezini de basın mensuplarıyla paylaştı. Erdoğan, "Bana göre enflasyon ile faiz ters orantılı değil, doğru orantılı bir ilişki içinde. Yani sebep-netice ilişkisidir. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Faizi yükseltirseniz, enflasyon da yükselir. Düşürürseniz, ikisi beraber düşer. Ters orantılı olarak düşündüğünüzde her zaman için çok daha olumsuz neticeler alırsınız" diye konuştu.

PLANLAR BİRKAÇ HAFTADA GELİYOR

Faiz artırımının olumlu sonuçlar vermemesi halinde söz konusu B ve C planlarını kısa sürede devreye alacaklarını anlatan Tayyip Erdoğan, bunun birkaç hafta sürebileceğini ifade etti. Erdoğan, "Alışılmışın dışında bir şey olsun istiyoruz. Dünyada uygulamaları var. Ama Merkez Bankası'nın bu adımı atmış olduğu bir süreçte böyle bir açıklama yapmamız doğru olmaz" dedi.  

(Sabah)