Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Kurulu'nda konuştu.

Erdoğan, konuşmasında başkanlık sistemi ve 'çözüm süreci'ne değindi; çözüm süreci konusunda muhalefete yönelik eleştirilerini sürdüren Başbakan, CHP ve MHP liderlerine sert sözlerle yüklendi. Ayrıca Erdoğan, MHP lideri için yargıyı göreve çağırdı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

'OLİGARŞİNİN BELİNİ BAŞKANLIK SİSTEMİ KIRAR'

''Ana ve yavru muhalefet çıkaracağı adaylar başkan seçilmeyeceği için başkanlık sistemini istemiyorlar. Çalış senin de olur. Bütün mesele milleti kucaklamak, ama bunlar millete efendilik taslıyorlar. Bürokratik oligarşinin belini Başkanlık sistemi çok daha rahat kırar. Olay orada çok farklı şekilde gelişir. Karar alma, çok daha seri noktaya gelebilir. Bizim derdimiz Türkiye'yi süratle çok daha iyi noktaya nasıl ulaştırabiliriz. Muhalefet başkanlık sistemini araştırmadan konuşuyor. Başkanlık sistemine karşısınız. Cumhurbaşkanını partili yapalım dedik. Fransa'daki sistem partili cumhurbaşkanlığı sistemidir. Cumhurbaşkanı partili olmasın dediler. Ülkenin geleceğine yönelik sorumluluk mevkide olmak çok önemlidir. Biz de sıcak yataklarımızda mışıl mışıl uyuyor olabilirdik. Ama o zaman 'bu millet için' ne yaptın sorusuna cevap veremezdik."

ÇÖZÜM SÜRECİ

"Hangi reforma el attıysak 'ülke bölünüyor' dediler. Ne oldu? Ekonomisi ile güçlü bir Türkiye var. Hakkını söke söke alan bir Türkiye var. Kararlarına değer verilen, parmakla gösterilen bir Türkiye var. 'Türkiye bölünüyor' diye ağlayan siyasetçinin bu milletle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Siz korku içinde olabilirsiniz ama bu millet korkmuyor. Terör meselesini çözüp ülkenin ayağındaki prandayı atmak istiyoruz. Süreç büyük bir umutla devam ediyor. Akil insanlar heyeti ile görüştük. 62 kişi tek bir noktada buluştu, 'kan dursun' dedi."

BAHÇELİ'YE KARŞI YARGIYI GÖREVE ÇAĞIRDI

Konuşmasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katıldığı mitinglerde atılan "Vur de vuralım öl de ölelim" sloganına "Onun da zamanı gelecek" demesine tepki gösteren Erdoğan şunları söyledi:

"O koltuğunu koruyacak diye başarısızlığı örtecek diye bu ülkede kan akmasına, üniversite öğrencilerinin sokağa dökülmesine izin vermeyiz. 'Vur de vuralım öl de ölelim' diyecekler sen de kalkacaksın 'sabırlı olun gün gelecek onun da gereği yapılacak' diyeceksin. Bir genel başkan bunu söyler mi? Bahçeli ve onun muavini Kılıçdaroğlu sıcak koltuklarında devam edecek diye biz kana da gözyaşına da acıya da tahammül edecek değiliz.

Devlet Bahçeli'nin de Kemal Kılıçdaroğlu'nun da o 63 isme söz söyleyecek ne birikimi ne kapasitesi ne de kalibresi vardır. Bu iki zihniyet var ya geçmişte bunlar cetvelle kafatası ölçüyorlardı. Bunların geçmişlerinde var. Neler yaşamış bu ülke. Şimdi de çıkmışlar milletin vatan sevgisini ölçmeye kalkıyorlar. Size bu yetkiyi kim verdi. Vatan millet sevgisini ölçecek kapasiteniz var mı? Vatanı sevdiklerini gösterecek hangi hizmetleri var. Biz yapacaklarımızı anlatıyoruz. 3,5 yılda nasıl çökerttiler ülkeyi.

Sayın Bahçeli'nin hükümet ortağı olduğu dönemdi, 2001 yılında batırılan bankaların Türkiye'ye maliyeti 111 katrilyon. Bu 111 katrilyon lirayı biz ödedik. Hazinenin yıllık bileşik faiziyle hesapladığınızda batık bankaların ülkeye maliyeti 231 milyar TL. Sevsinler sizin vatanseverliğinizi. Slogan atmakta, hakaret etmekte çok iyi ama bu millete ödettiklerinin hesabını bugüne kadar vermediler. Bu söyledikleri aslına bir yerlere duyurudur. Ben merak ediyorum bu yargı ne işe yarar."

'EGEMEN EFENDİ NE İŞİN VAR OTUR'

"Ülke ülke dolaşıp anlaşmalar yapmayabilirdik. Egemen efendi senin ne işin var, otur, AB ülkelerini neden dolaşıyorsun. Zafer bey senin ne işin var, otur ya. Alacağız işadamlarımızı yanımıza onlarla beraber fellik fellik dünyayı dolaşacağız dedik. Zaman zaman bazı dostlar bizi sevdiği için zaman zaman söylüyor: Biraz da kendine zaman ayır diye. Biz de diyoruz ki bu can bu bedende oldukça bu yolda koşmaya, ölmeye hazırız.''