Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa referandumu sonuçları hakkında basın toplantısı düzendi. Erdoğan, daha sonra Huber Köşkü önünde toplananlara seslendi. Erdoğan, "Ve şimdi bazı televizyonlarda falan, aç tavuk kendini buğday ambarında sanarmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar'ı geçti haberiniz yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum sonuçları hakkında, Huber Köşkü’nde basın toplantısı düzendi. Toplantının ardından balkona çıkan Erdoğan, “Bugün yapılan anayasa değişikliği halkoylaması sonuçlarının hayırlı ve uğurlu olamasını diliyorum. Milletimiz bir kez daha farklı bir olgunluk içerisinde sandık başına gitti. Hür iradesiyle anayasa değişikliği konusundaki görüşünü ifade etmiştir" dedi

Resmi olmayan sonuçlara göre 25 milyon “evet” oyu kullanıldığını söyleyen Erdoğan, “1 milyon 300 bin farkla değişikliğin kabul edildiğini gösterdi. 16 Nisan halk oylaması milletimizin geleceğine sahip çıktığının göstergesidir. Bugün Türkiye 200 yıllık tartışma konusun olan yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar vermiştir. Sıradan bir olay değildir. Her zaman olduğu gibi bu halkoylamasında mevcudu savunmak kolay değişimi savunmak kolay olmuştur. Ama zoru başardık. Tarihimizin en önemli yönetim reformunu hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

18 maddelik anayasa değişikliğinin köklü bir değişik olduğu belirten Erdoğan, “Zor bir süreç sonunda Türkiye 25 milyon evet oyu ile kararını vermiştir. Evet için çalışan AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım’a, MHP Genel Başkanı Bahçeli, BBP Başkanı Mustafa Destici’ye teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘DOĞU VE GÜNEYDOĞU OYLARI AYRICA ÖNEMLİ’

Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki oyların önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle: “Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki oyların ayrıca önemli olduğunu vurgulamak isterim. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tüm illerde 10 ila 15 oranında artış görüyoruz. Bu bölgelerdeki vatandaşlarımıza tercihlerini ülkemizin birliğinden yana kullandıkları için teşekkür ediyorum.”

‘CUMHURİYET TARİHİNDE İLK SİVİL YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ’

“Bu anayasa değişikliği herhangi bir değişiklik değildir. Türkiye tarihinde ilk defa böylesine önemli bir değişime milletimiz karar vermiştir. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa tamamen sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. 16 Nisan bugüne kadar yapılan anayasa değişikliğinin çok ötesinde bir anlama sahiptir. bianli-yildirim Binali Yıldırım'dan balkon konuşması

BALKON KONUŞMASI

Basın toplantısının ardından köşkün balkonuna çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum sonucu kutlamak için toplananlara seslendi. Erdoğan, “Bir olduk, iri olduk, diri olduk, hep birlikte Türkiye olduk. Sandıkları siz patlattınız. Ve adeta yedi düvel saldırdı. Ama bütün bunlara karşı milletim dik durdu. İşte sandıkları siz patlattınız” dedi. Yapılacak çok iş olduğunu belirten Erdoğan, “Bu bizim çıkışımızın ilk anı değil. Biz şu anda zaten yoldaydık. Şimdi vites değiştirerek daha hızlı şekilde gideceğiz. Bunlar hep bize patinaj yaptırdılar, artık Türkiye’nin kitabında Allah’ın izniyle patinaj olmayacak” şeklinde konuştu.

‘AÇ TAVUK KENDİNİ BUĞDAY AMBARINDA SANIR’

Yüzde 51.5 oranında “evet” oyu çıktığını kaydeden Erdoğan, “Ve şimdi bazı televizyonlarda falan, aç tavuk kendini buğday ambarında sanarmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar’ı geçti haberiniz yok” ifadelerini kullandı.

AK Parti, MHP, BBP’ye teşekkür eden Erdoğan, “Özellikle Güneydoğu’da HÜDAPAR’a gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Diğer siyasi partilere destek verenlerden de destek geldi, bu neticeyi yakaladık. Artık vites büyütüp yola öyle devam edeceğiz” dedi.

‘BİR HALKOYLAMASI DA İDAM İÇİN YAPARIZ’

İdam sloganları üzerine Erdoğan şunları söyledi: “Bu konuyu Sayın Yıldırım ve Bahçeli ile görüşeceğim. Yıldırım, Bahçeli destekleyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu da desteklediğini söylemişti. Destekler de önüme gelirse ben bunu onaylarım. Desteklemezse bir halkoylaması da onun için yaparız.”