Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'çözüm süreci' kapsamında oluşturulan "akil insanlar" heyeti ile bir araya geldi.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ndeki toplantı öncesi bir konuşma yapan Erdoğan, 'çözüm süreci'ne yönelik mesajlar verdi.

Erdoğan, "İşin magazin boyutuna 'kim vardı, kim yoktu' boyutuna takılıp hedefin arka plana itilmesine izin vermeyelim. Geçmişte bu acıyı çok yaşadık," derken, "Heyeti oluştururken zorlu bir seçme süreci yaşadık. Geniş bir havuz oluşturduk. Kanaat önderliği yapabilecek bir çok isim belirledik. Çok hasas bir tercih sürecinin ardından farklı kesimleri temsil etmek amacıyla bu listeyi oluşturduk. 76 milyonun özeti sayılabilecek bir listeyi oluşturmaya gayret ettik," diye konuştu.

Konuşmasında muhalefetin tutumuna gönderme yapan Başbakan, "Bu süreçte her zaman yalnız bırakıldık. Bizi destekleyen milyonları kastetmiyorum ancak gücü olduğu halde, imkanı olduğu halde, bu can alıcı meselede inisiyatif almayanları mazur görmemiz mümkün değildir," dedi.

Erdoğan konuşmasında 'birlik' vurgusunu Cumhuriyet'in kuruluşuna referans göstererek verirken, "Şunu herkes bilmelidir ki son 29 yıla bakarak Türk-Kürt kardeşliği üzerinden yorum yapmak yanlıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşundaki birlik örneği bize yeter. Cumhuriyet kurulurken, birlik beraberlik ruhu üzerine inşa ediliyor. Ancak daha sonradan bu yapıyı bozmak istediler. Her türlü farklılığı inkar ettiler," diye konuştu.

Heyet'e seslenen Başbakan, "Bu heyet birbirinden değerli insanlardan oluşuyor. Sizlerin seyircileriniz olarak, hayranlarınız okurlarınız olarak, eserlerinizi sizden daha iyi biliyoruz. Şiirlerinizde, yazılarınızda, filmlerinizde bizi oynadınız yazdınız. Bugüne kadar Türkiye'yi anlattınız, Türkiye'nin sorunlarına dikkat çektiniz. Şimdi sayfalarınıza taşıdığınız bu sorunlar için sizden destek bekliyoruz. Bugüne kadar yaptıklarınız ve bundan sonra yapacaklarınız için size teşekkür ediyorum. İyi niyetle çıktığımız bu yolda yolumuz açık olsun," dedi.