Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul-Konya arasındaki yüksek hızlı tren hattının açılış törenine katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada 14 Aralık operasyonuna değindi, 14 Aralık soruşturmasında gözaltına alınanlar için yaptığı "Onların yerinde olmak isterdim" açıklaması yapan Fethullah Gülen'e seslendi: "Gel onların yanına, gel onların yerine. Hiç kimse sana 'gelme' demiyor, gel. Çoktandır sana 'gel' diyoruz zaten."

Erdoğan, gözaltılar nedeniyle Türkiye'yi eleştiren Avrupa Birliği'ne (AB) de çattı; "Türkiye sizin günah keçiniz değil. AB'nin önce aynaya bakması lazım" dedi. Erdoğan AB üyeliği için de "Alacaklarsa alırlar, almayacaklarsa almazlar" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

GÜLEN'E ÇAĞRI

"Bakıyorsunuz şahsıma yönelik çok çirkin benzetmeler, beddua seansları ve şimdi daha da enteresan bir açıklama yaptı. Gazetelerden alınan, onun kendi takımı için 'onların yerinde olmak isterdim' diyor. Senin elini, kolunu bağlayan yok ki gel onların yanına, gel onların yerine. Hiç kimse sana 'gelme' demiyor, gel. Çoktandır sana 'gel' diyoruz zaten. Pensilvanya'da koruma altında olanlar buraya gelemez.

Gel onların yanında ol. Paralel yapıdan hesap soracağız dedik, inlerine gireceğiz dedik. Hesap sormaya devam edeceğiz.

Emniyette oyunu bozduk, yargıda oyunu bozup şantajdan kurtaracağız. Kurumlarımızı bu yapıdan temizledik, temizliyoruz."

AB'YE YANIT

"Avrupa'da birileri peşin hüküm veriyor, beyler geçti o günler. İstediğiniz yalan haberi yapın, Türkiye aleyhine açıklama yapın. Biz istikametimizi kendimiz belirleriz. Parmağını sallayarak Türkiye'ye akıl vermeye çalışanlar, eski Türkiye olmadığını anlasınlar. Türkiye'ye demokrasi dersi vereceklermiş. Gelin de Türkiye size demokrasi dersi versin.

Soydaşlarımızın oturduğu evler kundaklandığı hala haber yok. Yapılan işkencelerin hesabını sordunuz mu? AB'nin önce aynaya bakması lazım.

Türkiye sizin günah keçiniz değil. Hiç kusura bakmasınlar, biz Avrupa Birliğinin kapı kulu değiliz. Biz bir defa bir millet olma şuuru içerisinde, idraki içerisinde, alacaklarsa alırlar, almayacaklarsa almazlar. Bu sözlerimizden de rahatsız oluyorlar. Niye rahatsız oluyorsun?

Bu ülkeyi maşalara asla teslim etmeyeceğiz. Bu ülkeyi uluslararası çevrelerin taşeronu olan ihanet şebekelerine, paralel devlet yapılanmalarına, hoca görüntüsü altındaki şaklabanlara asla teslim etmeyeceğiz."