Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Erdoğan,  "Amerika'nın İran'a yönelik yaptırım kararının bölge güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını, Türkiye olarak bu kararları desteklemediğimizi bir kez daha vurguluyorum" dedi.

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

— Bölgemizde yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi, barış ortamının tesisi için Türkiye ve İran'ın birlikte atabileceği çok adımlar vardır.

Ülkemizin ve bölgemizin istikrarını ve güvenliğini hedef alan hiçbir oluşuma müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. Bu konuda İran'la işbirliğimizi artırarak sürdürmek ve karşılaştığımız ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır.

— Amerika'nın İran'a yönelik yaptırım kararının bölge güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını, Türkiye olarak bu kararları desteklemediğimizi bir kez daha vurguluyorum. İran'a yönelik haksız bulduğumuz baskıların yoğunlaştığı bu dönemde, kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz.

RUHANİ: SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASI KONUSUNDA TÜRKİYE İLE HEMFİKİRİZ

Erdoğan'ın ardından söz alan Ruhani ise şu ifadeleri kullandı:

— İki ülke arasındaki ekonomi ve ticaret işbirliğinin gelişmesi için önümüzdeki engellerin kaldırılması için önemli bir toplantı yaptık. İşbirliği konularını, bölgesel konuları ele aldık. Olumlu konular konuştuk beraber. Samimi ilişkilerimizi hiçbir güç bozamaz.

— Sayın Erdoğan'a ve Türkiye hükümetine teşekkür etmek gerekiyor. ABD'nin uyguladığı tek taraflı ambargolar karşısında kesin ve açık tutumları için teşekkür ediyorum. Hiçbir üçüncü ülke komşuluk ilişkilerimizi bozamaz. Dünyada birkaç ülke ABD'nin düşüncesine katıldılar. Uluslararası hukuku ayaklar altına altılar. Zorbalık dönemi dünyada bitmiştir diye inanıyoruz. İki ülkenin ticari ilişkilerinin önündeki engellerinin kaldırılması için görüştük. Problem olan bütün alanlarda onların giderilmesi için karar aldık.

— Astana sürecinde İran, Türkiye ve Rusya beraber yakın işbirliğini devam ettirelim diye karar verdik. Gelecek zirve Rusya'da olacak, mutabakata vardık. Suriye bizim için çok önemli. Suriye kaderinin sadece Suriye halkı tarafından belirlenmesi lazım. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda Türkiye ile hemfikiriz. Barış ve istikrarın sağlanması için işbirliğini sürdüreceğiz.