Ukrayna'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'deki saldırılar sonucunda 1 milyon Suriyeli'nin Türkiye sınırına geldiğini belirterek, "Gelecek olan 1 milyon insanı, nerelere yerleştireceğiz? Suriyelileri nasıl iskân ederiz, bunun çalışmalarını yapıyoruz" dedi.

 Ukrayna'da temaslarda bulunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Suriye'deki saldırılarda hayatını kaybedenlerint sayısının 8'e yükseldiğini de açıkladı.

‘1 MİLYON İNSANI NEREYE YERLEŞTİRECEĞİZ?’

Rusya'nın görmezden geldiği rejim saldırıları nedeniyle 1 milyon sivilin Türkiye sınırına doğru yürüdüğünü söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Rejimin Rusya'nın da görmezden gelmesiyle, yapmış olduğu varil bombalarıyla yaptığı saldırılar neticesinde, bizim sınırlarımıza doğru yürüdüler. Son gelen rakamlar, 1 milyona yakın insan şu an sınırlarımıza doğru yürüyor. Biz bunları, ülkemizde misafir ediyoruz. Bunlar artık konteynır kentlerden çıkartarak, evlere yerleştirme yoluna görüyoruz. Gelecek olan 1 milyon insanı, nerelere yerleştireceğiz? 

Kısa süre önce bir deprem yaşadık. Bu depremde 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. 10 bini aşkın ağır hasarlı bina var. Bu binaları yeniden inşa edeceğiz. Artık bunları kabullenmekte zorlanıyoruz. Bunları kendi yerlerinde Suriye'de nasıl iskan ederiz, bunun çalışmasını yapıyoruz, biz bunun çalışmasını yaparken, sınırlarımızdan yaklaşık 40 km'lik hattı, briket evler yapıyoruz. 25-30 m2'lik evlere yerleştireceğiz. Şu anda böyle bir çalışmanın içindeyiz. İlk etapta 30 bin barınak kent yapalım dedik. Fakat bu sabah, maalesef, rejim güçleri, yine İbdib'te hava saldırısına geçti. Bu saldırı neticesinde 3'ü sivil, 8 kişi şehit oldu. Biz de bu noktada, gerek hava, gerek kara bunlara gerekenleri yapıyoruz. Gereken bedelleri ödetiyoruz.  Astana mutakabatı çerçevesinde herkes kendi yükümlülüklerini bilsin"

Erdoğan, Kırım'ın ilhakını kabul etmediklerini de ifade ederek, "Kırım'da "Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne desteğimiz devam edecek" diye konuştu.