Van Erciş Belediye Başkanı Diba Keskin ve HDP İlçe Eşbaşkanı Seval Çadırcı’nın, öz yönetim açıklamasında hazır bulundukları için “anayasal düzeni yıkmak” iddiasıyla tutuklandıkları anlaşıldı.

Başkan Keskin, Ankara’daki bombalı saldırıya ilişkin protesto yapılacağı düşüncesiyle açıklamaya katıldığını belirterek, “Kendim konuşma yapmadım. Konuşmacının etrafında bulundum. Konuşmalarda, Ankara’daki ölüm olaylarından bahsedildiği için rahatsızlık duymadım. Ayrıca öz yönetim ve özerklik açıklamaları da bu halkın talebidir. Ben de sonuçta seçilmiş bir kişiyim” dedi.

İsmail Saymaz’ın Radikal’deki haberine göre Van’ın Erciş ilçesinde 12 Ekim’de basın açıklaması yapan Demokratik Halk Meclisi, öz yönetim ilan etmişti. HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer DBP ve HDP yöneticileri ile Erciş Belediye Başkanı Diba Keskin’in de hazır bulunduğu açıklamayı, Demokratik Halk Meclisi Sözcüsü Erhan Basut yapmıştı. Basut, açıklamasında, “Köyümüzün, mahallemizin, kasabamızın iradesi temelinde oluşan meclislerimizde vereceğimiz kararlar ile kendimizi yöneteceğiz. Her gün katliamlar geliştiren ve bunu da yönetmek olarak adlandırılan devlet kurumlarını ve devletin güvenlik adı altında şiddeti meşrulaştırdığı polisi istemiyoruz. Kamu güvenliği yalanı ile katledilmek istemiyoruz. Kendi güvenliğimizi sağlayacağız. Devletin kurumlarına muhtaç olmadan, devlet kurumlarının baskılarına maruz kalmadan özgür bir toplum olarak yaşama iradesini demokratik öz yönetimleri gerçekleştirme temelinde göstereceğiz. Bundan sonra kentimizi de kendimizi de bizler yöneteceğiz” demişti.

AÇIKLAMAYI YAPAN BULUNAMADI

Açıklama sonrası Basut bulunamazken eyleme katılan Erciş Belediye Başkanı Diba Keskin, HDP İlçe Eşbaşkanı Seval Çadırcı ve Belediye Meclis Üyesi Güler Avcı gözaltına alındı.

Keskin, savcılıkta alınan ifadesinde, Ankara’daki bombalı saldırı ile ilgili protesto açıklaması yapılacağı düşüncesiyle eyleme katıldığını belirterek, “Kendim bir konuşma yapmadım. Konuşmalar esnasında konuşmacının etrafında bulundum. Konuşmalarda, Ankara’daki ölüm olaylarından bahsedildiği için rahatsızlık duymadım. Ayrıca öz yönetim ve özerklik açıklamaları da bu halkın talebidir. Ben de sonuçta seçilmiş bir kişiyim. Halkın talebi doğrultusunda yapılan bu konuşma esnasında orada bulunmayı uygun gördüm” dedi. Evindeki aramada bulunan dini içerikli dergileri İstanbul ’da havalimanından aldığını belirten Keskin, “Yasaklı olsaydı havalimanında satılmazdı” diye konuştu.

BİR KİŞİ 'DUYMAMIŞTIR' DİYE SERBEST

Sorgusunun ardından Keskin, Çadırcı ve Avcı tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Keskin ve Çadırcı’nın “karar ve eylem birliği içinde bildiriyi okuyan Basut ile yan yana sayılabilecek şekilde ve aleni bir ortamda yapılan açıklamaya katılmaları, suç kastının varlığına” delil sayıldı. Aynı eylemin son zamanlarda birden çok yerde gerçekleştirildiği, eylemlerde okunan bildirilerin benzerlik gösterdiği belirtilerek, “Devletin kurumlarını tanımadığı, kendi öz savunmalarını oluşturacağı, artık vali ve kaymakamlar tarafından değil, kendileri tarafından yönetilecekleri” yönünde cümleler içerdiği kaydedildi. Keskin ve Çadırcı’nın TCK’nın 302/1. maddesine göre, “devlet topraklarının tamamı veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiil” suçlamasıyla tutuklanarak, cezaevine gönderildi. Avcı ise açıklamayı duymamış olacağı gerekçesiyle serbest bırakıldı. Açıklamayı okuyan Basut ise bulunamadı.