Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması isteği ile TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Ağbaba, Kahramanmaraş’ta vatani görevini yaparken öldürülen Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Pirpirim köyünden er, Eren Özel’in ölüm sebebi ile ilgili yapılan çelişkili açıklamaları sorduğu önergede, ayrıca son 10 yılda kaç gencin askerdeyken vefat ettiğini ve bu askerlerin ölüm sebeplerinin neler olduğunu da sordu.

 

Ağbaba’nın soru önergesi şu şekilde:

 

Eren Özel, 8 Eylül 2011 tarihinde, Kahramanmaraş 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı Aksu Kışlası’nda askerlik görevini yaparken başından vurularak hayatını kaybetmiştir. Eren Özel’in ölüm sebebi ile ilgili ilk olarak intihar ettiği, sonrasında ise arkadaşı ile kavga esnasında vurulduğu belirtilmiştir.

Bu çerçeveden hareketle;

 

Eren Özel’in nöbet kulübesinde birlikte nöbet tuttuğu Ahmet Aktaş’a ait G-3 piyade tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybettiği öğrenilmiştir. Ölümün ardından askeri yetkililerin “Eren, intihar etti” şeklindeki açıklamaları doğru mudur? Doğru ise açıklamayı yapan askeri yetkililer hakkında işlem yapılmış mıdır?

 

Piyade Er Eren Özel’in ölüm sebebi ile ilgili rapor Bakanlığınıza ulaşmış mıdır? Ulaşmış ise sonuç nedir?

 

Kamuoyunda Eren Özel’in Kürt ve Alevi kökenli olması ve babasının siyasi bir davadan tutuklu olması… Tutuklu bulunan er Ahmet Aktaş’ın ise Yozgatlı milliyetçi bir genç olması, cinayetin siyasi bir sebeple işlenmiş olabileceği konuşulmaktadır. Bakanlığınız tarafından olayın nefret suçu olma olasılığı değerlendirilmiş midir?

 

2002- 2012 yılları arasında askerlik görevini yaparken hayatını kaybeden asker sayısı kaçtır?

 

Askerlik görevini yaparken vefat eden askerlerin, ölüm sebepleri nelerdir? İntihar eden asker sayısı kaçtır?

 

On yıllık dönemde intihar ettiği açıklanan askerlerin memleketleri nerelerdir?” sorularının Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanmasını istedi.

 

Sultan KILIÇ / Malatya