Engin Çeber davasında bilirkişi olan ve raporunu bazı televizyon kanallarına para karşılığı satmakla suçlanan Özgür Tekol, “görevi kötüye kullanmaktan” suçlu bulundu ve 5 ay hapis cezası aldı. Hakim Refik Özcan kararın açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, Engin Çeber davasında bilirkişi olarak mahkemeye rapor sunan Özgür Tekol’un “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve görevi kötüye kullanma” suçlarından yargılandığı mahkeme sonuçlandı. Tekol’a beş ay hapis cezası verildi.

KAMERADAKİ TEHDİDİ ‘GÖRMEMİŞTİ’


Dudak okuma uzmanı Tekol, Çeber davasında bilirkişi olarak görev yapmıştı. Çeber’in işkence gördüğü Metris Cezaevi’ndeki kamera kayıtlarını inceleyerek dönemin 2. Cezaevi Müdürü Fuat Karaosmanoğlu’nun söylediklerini dudak okuma yöntemiyle tespit etmesi istenmişti.

Çeber işkence gördüğünde orada olan tüm tanıklar, mahkemeye verdikleri ifadelerinde, Çeber dövüldükten sonra Karaosmanoğlu’nun diğer mahpuslara dönerek, “Bundan sonra sayıma kalkmayanların sonu böyle olur” dediğini belirtmişti. Karaosmanoğlu bu davada “işkenceye katılmadığı halde olaydaki sorumluluğundan dolayı” müebbet hapis cezası aldı.

Tekol ise raporuna Karaosmanoğlu’nun bu sözleri söylemediğini yazdı. Aynı akşam da ATV televizyonuna çıkarak kendisine rapor yazması için verilen görüntülerin sunumu eşliğinde raporunu anlattı.

Böylece bilirkişi raporu mahkemeye sunulmadan bir gün önce televizyonda yayınlanmış oldu. Çeber davasının görüldüğü Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi, avukat Taylan Tanay’ın talebinin ardından suç duyurusunda bulundu.

Tanay, “Davanın tarafları ve mahkeme heyeti daha raporu görmeden, içeriğini televizyondan öğrenmiş oldu. Oysa bilirkişilerin tarafsız olması gerekir” demişti.

‘RAPORU PARA KARŞILIĞI SATTI’

Avukat Tanay, Tekol’un hazırladığı raporu televizyon kanalına para karşılığı sattığını da söyleyerek ayrıca şikayetçi olmuştu.

Bu davada tanık olarak dinlenen bir başka gazeteci de “Tekol’un kendisine ulaştığını, ellerindeki görüntü kayıtlarını ‘maddi bir bedel karşılığında’ kendisine vereceğini söylediğini” ifade etti. Gazeteci bunu kabul etmediğini, haberin de kendi çalıştığı televizyonda yayınlanmadığını söyledi.

Engin Çeber, 28 Eylül 2008'de bir basın açıklamasına katıldığı ve Yürüyüş Dergisi dağıttığı için gözaltına alınmış; önce İstinye Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezi'nde ardından Metris Cezaevi'nde 7 Ekim’e kadar işkence görmüştü. Kaldırıldığı Şişli Etfal Hastanesi'nde 10 Ekim 2008'de hayatını kaybeden Çeber’in işkenceyle öldürüldüğü, bilirkişi raporuyla kanıtlanmıştı.