HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Silopi’de olağan üstü bir abluka ve mühimmat sevkiyatı olduğunu belirterek, “Bu sevkiyat sadece Silopi’ye yapılacak bir saldırıyı aşacak düzeyde.

Bir yıllık operasyona yetecek mühimmat getirdiler” dedi.

Erdal İmrek’in Evrensel’de yer alan haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerin ‘gerekirse ev ev temizleneceği’ açıklamasına tepki gösteren Encü, “Başbakanın temizleyeceğiz dediği o evlerde halk yaşıyor” dedi.

Davutoğlu’nun ‘Oraların özgürlük alanı haline getirileceği’ yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Encü, “Özgür bir yaşam isteyen halkın talebini tankla, topla, katliamla bastırmaya girişenler kime özgürlük getirecek acaba” diye sordu.

POLİS TRAFOLARI PATLATTI

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silopi’de bulunan Ferhat Encü, dün itibariyle bir sakinlik olduğunu, zaman zaman silah sesleri geldiğini fakat bunun çok yoğunlaşmadığını anlattı.

Polislerin sabah saatlerinde bazı bölgelerde sokağa çıkan halka gaz bombalarıyla saldırdığını söyleyen Encü, “Trafolara da ateş açarak patlattılar. Elektrikler kesildi” dedi.

1 YILLIK OPERASYONA YETECEK MÜHİMMAT

İlçenin çok büyük bir abluka altında olduğunu dile getiren Encü, “Şehrin etrafı tanklarla kuşatılmış durumda. Hastane polislerce abluka altına alındı.

Çatılarda keskin nişancılar var. İlçede gergin bir bekleyiş var” dedi. İki gündür özellikle önceki gün ilçeye yoğun bir sevkiyat ve askeri yığınak yapıldığını söyleyen Encü, “Çok fazla mühimmat getirilerek, bazı okullara yerleştirdiklerini gördük.

Mühimmat sevkiyatı o kadar büyük boyuttaki bu sadece Silopi için yapılan bir yığınağı aşıyor. Aralıksız bir yıl sürecek bir operasyonu karşılayacak mühimmat getirdiler. Kafamızda soru işaretleri var. Güney Kürdistan’a dönük bir operasyon hazırlığı mıdır bu bilemiyoruz.  Olağan dışı bir hazırlık var burada” dedi.

HALKI ÖLDÜREREK KİMİ ÖZGÜRLEŞTİRECEKSİNİZ?

Başbakanın sokağa çıkma yasaklarına dair sarf ettiği, “Vatan toprağının her bir karışını tam bir özgürlük alanı haline getireceğiz” sözlerini sorduğumuz Encü, “Devlet 30 yıldır bunu söylüyor.

Ülkenin bölünmez bütünlüğü, vatandaşın huzuru, özgürlüğü, can güvenliği diyor ama 30 yıldır vatandaşı öldürüyor” dedi. 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan tabloyu kabullenmeyen AKP’nin Kürt halkına karşı topyekün bir savaş açtığını söyleyen Encü, “Bölgede konumlandırılan IŞİD’vari çeteler kadınları, çocukları, gençleri katlediyor. Onların katletme özgürlüğü var.

Pratiği bu olan iktidar, Cizre’de, Silopi’de kimi özgürleştirecek” diye sordu.

Kürt halkının, statü sahibi olmak istediğini, özgür bir yaşam talep ettiğini ve bu talebin tankla, topla, katliamla bastırılmak istendiğini söyleyen Encü, “Halkın karşısına şiddetle çıkanlar, tanklarla şehirleri kuşatıp, kadınları, çocukları, gençleri öldürenler mi halkı özgürleştirecek. Şehirleri bombalayanlar kimin için özgürlük alanı yaratacak” diye sordu.

O SOKAKLARDA VE EVLERDE HALK VAR

Başbakanın  “Bütün o ilçeler terör unsurlarından mahalle mahalle, ev ev, sokak sokak temizlenecek” sözlerine sert tepki gösteren Encü, “Bu ülkede bir Kürt realitesi var. Bunu anlamamakta ısrar ettikleri sürece sorunu çözemezler.

O evlerde, o sokaklarda halk var” dedi. “Zonguldak’ta herhangi bir güç gidip oraya yerleşip, hendekler kazabilirler mi? Oradaki halkın inisiyatifi, desteği olmasa, oradaki halk olmasa bu tür bir şey yapılabilir mi” dedi.

Başbakanın bölgede sanki bir tarafta halk bir tarafta da halkın dışında güçler varmış gibi bir algı yaratmak istediğini söyleyen Encü, “Burada halktan bağımsız, bu halkın tanımadığı, istemediği bir durum, bir güç yok.

Bunun aksini iddia etmek komiktir. Bu halk statü talebinde bulunuyor. ‘Ben artık statüsüz yaşamayacağım. Kendi kendimi yöneteceğim. Karar mekanizmalarında söz sahibi olmak istiyorum’ diyor. Devlet ise tankıyla topuyla saldırıyor.

Burada halka saldırıyor ama sanki başka bir güce saldırıyormuş gibi katliamlarını meşrulaştırmaya çalışıyor. Oysa burada 70 yaşındaki amcayı, kadını, çocuğu katlediyor” dedi.

“Devlet, bütün gücünü buralara yığıp, bir sene boyunca ev ev saldırsa da bu sorunu çözemez. Bu evlerde halktan bağımsız kimse yok. Halk var” diyen Encü, “Ama ev ev temizlemekten kasıtları sivil katliamıysa, halkı topyekün yok etmekse, F-16’ları havalandırıp, bütün kentleri bombalayabilirler. Bunu yapmaya imkanları var. Ama bunu yaparak da bu sorunu yine çözemezler” şeklinde konuştu..