Gençler Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bağımsız adayı Sırrı Süreyya Önder’e yoğun ilgi gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki söyleşide salonu tıklım tıklım dolduran 400 öğrenci Önder’i büyük bir ilgiyle dinledi, soru yağmuruna tuttu.

Sırrı Süreyya Önder konuşmasına Taksim'deki basın açıklaması sırasında yapılan polis saldırısı nedeniyle geç kaldığını belirterek başladı ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun seçim sürecinde yaşadığı baskıları anlattı. "En kalabalık mitingleri ben yapıyorum" diyen Önder, Şişli'deki seçim bürosunun açılışında "2000 kişi, 7000 polis ve 2 helikopter vardı. 7000 polisi ve 1 helikopteri anlıyorum ama ikinci helikopteri anlayamadım. Devlete en büyük seçim masrafını biz yaptırıyoruz" dedi. Yine seçim çalışmaları sırasında Türkiye genelinde 3000'in üzerinde kişinin tutuklandığını, ama 10 bine yakın gönüllünün çalışmalara katılmak üzere başvurduğunu belirtti.

YSK'nın Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun 7 adayını yasaklama girişimini meclisi biçimlendirmeye yönelik bir operasyon olarak değerlendiren Önder, bu süreçte AKP'nin gösterdiği tavrı da eleştirdi. YSK'nın girişiminin ve KCK davasının Kürt hareketine sivil siyaset kanallarını kapatmaya yönelik olduğunu, mahalle ve dernek çalışmalarının PKK'nın uzantısı olarak değerlendirilip engellenmeye çalışıldığını söyledi.

Erdoğan'ın seçim mitinglerinde Kılıçdaroğlu'nun Alevi olduğunu söyleyerek dakikalarca protesto ettirdiğini, bunu "normal" karşıladığını ancak asıl rahatsız edici olanın Erdoğan'ın ardından kendisinin de Alevi kültürünü ne kadar çok sevdiğini söylemesi olduğunu belirterek, "Türkiye'de asıl sorun devletin kendi Kürdünü, Alevisini, solcusunu, sağcısını yaratmaya çalışması" olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu'nun ise seçildikten 330 gün sonra ilk kez ağzından Kürt kelimesi çıktığını belirten Önder, "Bunun yıl dönümünü kutlayacağız. Kılıçdaroğlu iki rahatsız edici yıl dönümü kutlanmasın diye Alevi kelimesini de yine aynı konuşmada ilk kez söyledi" dedi.

AKP'nin "açılım" sürecinin geldiği noktayı eleştiren Önder, CHP'nin ise Türkiye'nin en büyük sorunlarından birine hazırladığı seçim kitapçığında sadece bir paragraf ayırmasının, CHP'nin Kürt sorununa bakışını özetlediğini söyledi.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun daha önce bir araya gelememiş kesimleri bile birleştirdiğini belirten Önder; "İki temel ortak noktamız var: Barış ve Özgürlük" dedi.

Başörtülü öğrencilerin sorunları için şimdiye kadar ancak "Kimsenin eğitim hakkı engellenmemeli" demekle yetindiğimizi, ama birlikte başörtüsü takarak üniversitelere girerek, ya da anadilde eğitim için hepimiz en azından 4 kelime Kürtçe öğrenip konuşarak bu yasakları delebileceğimizi, bundan sonra böyle yöntemler kullanmamız gerektiğini söyledi ve Blok'un sadece seçim ittifakı olmadığını, seçimlerden sonra da bu birlikteliğin devam edeceğini ekledi.

Ardından öğrenciler Önder'e meclise girmenin neden önemli olduğu, seçimden sonra seçmenlerle nasıl buluşacağı, referandum sürecindeki tavrı, Kürt sorununda AKP politikaları, Blok'un bileşenleri gibi konularda sorularını yönelttiler.