Emekli general Osman Pamukoğlu Dersim Katliamı'nın emrini Atatürk'ün verdiğini iddia etti...

 

Sabah gazetesi yazarlarından Sevilay Yükselir’in köşe yazısında ilgili kısım şöyle:

 

1938'deki Dersim Katliamı'nın kimin emri olduğu, gerçekten kimin bu korkunç zulme imza attığı hâlâ belirsiz.

 

Kimine göre katliam emri bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ten geldi. Kimine göre Atatürk çok hastaydı o günlerde; ondan habersiz İsmet İnönü verdi emri. Kimine göre ise katliam Kazım Karabekir Paşa'nın inisiyatifi ile gerçekleşti.

 

Dersim'le ilgili Devlet Arşivi'nde saklı tutulan belgeler açılmadıkça asla netlik kazanamayacak bu konu biliyorum ama yine de emekli general Osman Pamukoğlu'nun bu konu ile ilgili ortaya attığı tezi de sizlerin dikkatine sunmak istiyorum.

 

Beyaz TV'de Özay Şendir ile birlikte yaptığımız Acı Kahve'ye kısa bir süre önce katılan Osman Paşa bakın ne demişti: "Hiç uzatmanın gereği yok. Dersim birkaç kere ayaklanma teşebbüsünde bulundu. Her şeyi yaptıran Atatürk'tür. O kadar Atatürk'tür ki, Trabzon'da Atatürk'ün kaldığı bir ev var. O evde Atatürk bizzat haritaya kırmızı ve mavi renklerle işaretlemiş, operasyonun nasıl yapılması gerektiğini. Bizim kuvvetlerimiz ve isyancıların kuvvetleri diye ayırmış. Farklı askeri şekiller çizmiş, oklar çizmiş ve harekâtın nasıl yapılacağını ve ortadan kaldırılacağını elyazısı ile yazmış ve şekillendirmiştir. Harita hâlâ Trabzon'dadır. Doğu'da görevliyken, isyanlarda bulunan çok yaşlı bir Kürt vatandaşla sohbet ettim. O isyanları bana anlattı. Söylediği söz, 'Mustafa Kemal Paşa başımıza taş yağdırdı.' İsyanları devletler nasıl bastırdıysa, Atatürk de öyle bastırdı. Bundan sonra olacaksa yine aynı şekilde bastırılacaktır!"

Ahmet Altan da bugün köşesinde Dersim'i yazdı >>>