Suriye’den Türkiye’ye giriş yaptıkları belirlenen 4 IŞİD üyesinden birinin, 7 Haziran seçimleri öncesinde HDP’nin Adana ve Mersin’deki binalarına 7 Haziran seçimlerinden önce bombalı saldırıda bulanan kişi olduğu ortaya çıktı.

Ankara Katliamı'nın ardından Emniyet Genel Müdürlüğü 4 canlı bombanın kimlik bilgileriyle fotoğraflarını paylaşarak uyarıda bulundu. Kimlik bilgileri paylaşılan Savaş Yıldız’ın HDP’nin Adana ve Mersin’deki binalarına 7 Haziran seçimlerinden önce bombalı saldırıda bulanan kişi olduğu ortaya çıktı.

Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün uyarı yazısında zanlıların fotoğrafları, kimlik ve sahte kimlik bilgileri de paylaşılırken, eylemcilerin Ömer Deniz Dündar, Savaş Yıldız, Muhammet Zana Alkan ve Kazakistan doğumlu Walentina Slobodjanjuk oldu açıklandı. Bu 4 kişinin, Ankara’yı kana bulayan canlı bomba saldırganlarıyla aynı tarihte Türkiye’ye Kilis Elbeyi’nden yasadışı yollardan giriş yaptığı ortaya çıktı. Kilis’ten Gaziantep’e geçtikleri de belirlenen eylemcilerin daha sonra bu kentten ayrıldıkları, başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlere geçmiş olabilecekleri de belirtildi.

ADANA VE MERSİN BOMBACISI ÇIKTI

Emniyet’in paylaştığı 4 canlı bombadan Savaş Yıldız’ın, HDP’nin Adana ve Mersin bürolarına 18 Mayıs tarihinde çifte bombalı saldırı yapan kişi olduğu ortaya çıktı. MİT, Jandarma ve Emniyet tarafından oluşturulan özel ekibin yaptığı çalışmada zaman ayarlı, parça tesirli bombalı saldırıda bulunan Yıldız, görüntülerden de tespit edilmişti. Olayla ilgili daha sonra başlatılan soruşturma görüntülerden de tespit edilen ve yakalanamayan Yıldız’ın Suriye’ye kaçtığı belirtilmişti.

Bombalı saldırıda bulunan ve aranan Yıldız’ın isminin, 5 ay sonra ise canlı bomba eylemcisi olarak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tüm birimlere bildirilmesi dikkat çekti. Tunceli Emniyeti, yerel kaynaklar ve kullandığı muhbirlerin paylaştığı bilgiler doğrultusunda 17 Eylül’de IŞİD’in bir mitingi canlı bomba ile hedef alabileceğini, “DEAŞ’ın ülkemize yönelik uluslararası ses getirecek çapta büyük bir eylem yapma kararı aldığı, bu eylemle ilgili olarak seçtiği grubu Suriye/Deyr-ez Zor’da bulunan bir kampta özel eğitime tabi tutmaya başladığı, planlanan eylemin uçak/gemi kaçırma ya da miting/kalabalık yerde aynı anda çok sayıda canlı bomba patlatma şeklinde kompleks bir eylem olabileceği” yazısını Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaştı.

EGM de Tunceli’den gelen uyarı yazısını tüm birimlere geçti. Türkiye’ye geçiş yapan IŞİD bağlantılı canlı bombaların bilgileri 81 il emniyet müdürlüğüne iletilmesine rağmen şüpheliler yakalanamadı.

MİT’in Suriye’deki istihbarat çalışmalarının ardından 29 Eylül ve 7 Ekim’de IŞİD bağlantılı canlı bomba veya bombalı eylem yapılacağı bilgisini güvenlik birimleriyle paylaştığı öğrenildi. MİT’in uyarı yazısında, “DEAŞ(IŞİD) bağlantılı eylemcilerin Türkiye’ye geçiş yaptığının değerlendirildiği, söz konusu eylemcilerin bombalı veya canlı bomba olarak eylem yapmayı planlandığı, eylemlerini kalabalık alanlar, miting alanları, büyükşehir ve sınır şehirlerinde yapacaklarının değerlendirildiği” belirtildi. Uyarı yazısında Adıyaman’daki “Dokumacılar” grubundaki 16 kişi ile 3’ü yabancı uyrukluların da isimlerinin yer aldığı da belirtildi.