Taksim’deki Gezi Parkı’nda başlayan ilk protesto eylemlerinin üzerinden altı aya yakın bir süre geçti. Milliyet yazarı Tolga Şardan, güvenlik birimleri tarafından 28 Mayıs’tan Eylül’ün ilk haftasına kadar olan sürede gerçekleştirilen Gezi Parkı eylemlerinin değerlendirmesini yazdı.

Güvenlik birimlerinin gözaltına alınan 5 binden fazla şüpheliden oluşturduğu “örneklem” grubu üzerinde yaptığı “demografik analiz”inde tespit yöntemi belirtilmeden "haklarında adli soruşturma başlatılan Gezi Parkı şüphelilerinin yüzde 78’si Alevi kökenli" olduğu iddia edildi.

Şardan'ın paylaştığı emniyet verilerine göre, 112 günlük sürede 80 kentte (Bayburt hariç) Gezi Parkı olayları çerçevesinde 5 bin 532 eylem ya da etkinlik gerçekleştirildi. Eylemlere yaklaşık 3 milyon 600 bin kişi katılırken, 5 bin 513 kişi güvenlik kuvvetlerince gözaltına alınarak soruşturma kapsamına alındı. Olaylarla ilgili adli soruşturmalarda 189 kişi tutuklandı, 4 bin 329 kişi yaralandı, 5 kişi yaşamını yitirdi. Emniyet teşkilatı bir polisi şehit verirken, 697 polis yaralandı. Yapılan ayrıntılı araştırmalara göre, Gezi Parkı protesto eylemlerinin yarattığı tahribatın değeri yaklaşık 139 milyon lira.

CHP'Lİ TANRIKULU'NDAN RAPORA TEPKİ

Emniyet'in hazırladığı rapordaki iddialara ilişkin olarak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, “Güvenlik Birimleri” tarafından yapıldığı iddia edilen çalışmadaki bilgilere atıfla Başbakan Tayyip Erdoğan’a, “Böyle bir çalışmanın yapılması talimatını kim ya da hangi kurum verdi? Güvenlik Analiz Raporları hangi birim/birimler tarafından hazırlandı. Alevilerle ilgili ‘Soy Kodlaması’ mı yapılmakta? Yapılmakta ise Alevi vatandaşların soy kodları nedir?” sorusunu yöneltti.

Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan tarafından yanıtlanması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Son 11 yıllık dönemde iktidarınız tarafından gizli bir ‘Fişleme Birimi’ kurulmuş mudur? Şüphelilerin yüzde 78’inin Alevi kökenli olduğu, nasıl tespit edilmiştir? Hükümetiniz Alevi vatandaşlar üzerinde bir tür fişleme mi yapmaktadır? Güvenlik birimleri tarafından bu kadar net bir şekilde ‘Yüzde 78’ oranının verilebilmesinin sebebi nedir?” sorularına da yer verdi.

Tanrıkulu, soru önergesinde özetle şunları vurguladı:

MEZHEPSEL AYRIMCILIK

“Haberlere konu olan çalışmada ‘Yüzde 78’ Alevi kökenli vatandaşların bazı sendikalar/ sivil toplum örgütleri, taraftar grupları içinde yer alanlar, ulusalcı, laik kesimler içinde olduğu, nasıl belirlenmiştir? Çalışmada Alevi vatandaşların öne çıkarılmasının gerekçesi nedir? Güvenlik birimleri tarafından bu tür bir çalışma yapılarak Alevi vatandaşların ön plana çıkarılması bir ‘Mezhepsel Ayrımcılığa’ neden olmayacak mıdır? Bu durum İnsan Hak ve Özgürlükleri ile bağdaşmakta mıdır? Resmi kayıtlarda Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Resmi kayıtlarda Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak kaç kişi yaralanmıştır, bu yaralanmalar sonucu kaç kişi gözünü kaybetmiştir? Resmi kayıtlarda Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak halen kaç kişi yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermektedir. Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak kaç kişi gözaltına alınmıştır, kaç kişi tutuklanmıştır?”