Seçimlerde demokratik ittifak ve ortak aday çağrısı yapan Emek Partisi (EMEP), Genel Yönetim Kurulu toplantısında seçimler konusundaki tavrını netleştirdi.

EMEP’in cumhurbaşkanı adaylığında Selahattin Demirtaş’ı, parlamentoda HDP'yi destekleyeceğini açıklayan Gürkan, demokrasi mücadelesinin büyütülmesi ve ortaklaşması için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Gükan, “Seçim sürecinde, seçim çalışmasının bir parçası olarak seçim güvenliği dahil demokrasi mücadelesini büyütme, ortaklaştırma yönünde elbette görüşmeler, tartışmalar devam etmeli. EMEP olarak bu tartışmaların, bu mücadelenin içinde olduk, olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

MEŞRU OLMAYAN DÜZENLEMELER PEŞİ SIRA GELİYOR

Cumhurbaşkanın YSK yasaklarının dışında tutulduğunu hatırlatan Gürkan, şunları söyledi:

“Hükümet ekonomi ile iç ve dış politikada içine girdiği sıkışmışlığın etkisiyle baskın seçim kararı aldı ve bu kararıyla bağlantılı olarak seçim süreçlerini işletiyor. Bir taraftan Erdoğan'ı seçim yasaklarının dışında tutmak, diplomasi ile ilgili iddiaları ve tartışmaları sonlandırmak üzere karar almak dahil pek çok meşru olmayan düzenlemeler hızla gündeme getiriliyor.”

‘BAHÇELİ’NİN TEHDİDİ NASIL BİR SEÇİME GİTTİĞİMİZİ GÖSTERİYOR’

Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı adayı için imza verecek seçmenleri tehdit ettiğini savunan Gürkan, şöyle devam etti:

“Erdoğan bizzat 7 Haziran’da tek başına hükümet kuramadığı pozisyonu hatırlatarak, kendisi ve ittifakının dışındaki seçeneklere oy verecekleri tehdit etmeye başladı. 7 Haziran’dan sonra ne yaşadığımızı hatırlayalım. Ülke içinde çatışmalar, terörle mücadele adı altında yürütülen operasyonlar, yıkılan kentler, patlayan bombalar, kan, gözyaşı. İşte bu kaos ile halkı tehdit ediyor. Yine Erdoğan ve ortağı Bahçeli, adaylar için 100 bin imza verecekleri fişleme ve çeşitli suçlamalara maruz bırakma riski ile açıkça tehdit etti. Bu örnekler artırılabilir. Ama bunlar, seçime hangi koşullarda gidildiğinin, seçim sürecinin nasıl işletileceğinin göstergesi olması bakımından çarpıcı örneklerdir. AKP hükümeti, OHAL yönetimi ve KHK düzenlemeleriyle, adil olmayan, antidemokratik koşullarda, baskı, tehdit, şantaj gibi yöntemleri de kullanarak her koşulda sandıktan kendini çıkarmak ve Erdoğan’ı ne olursa olsun  başkan yapmak üzere her yolu deneyeceğini gösteriyor”

BARAJ ‘SALT HDP’YE BARAJ’ NOKTASINA GELDİ

 “HDP Selahattin Demirtaş dedi. Kamuoyuna yansıyan bilgilere bakılırsa CHP'nin Muharrem İnce ile yürüyeceği görünüyor. Diğerleri zaten belli olmuştu. İçinde bulunduğumuz siyasal koşulları dikkate aldığımızda ‘tek adam tek parti yönetimi’ne gidişin engellenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Başkanlık ve parlamento seçimi için “Cumhur ittifakı”nı ve parlamento seçimi için CHP, SP, İyi Parti ve DP tarafından kurulan ittifakı dikkate aldığımızda seçim barajı salt HDP’ye baraj noktasına geldi.”

Kaynak: Evrensel