Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda çalışan işçilerle bir araya geldi.

Pandemi kısıtlamaları nedeniyle işçilerle çevrim içi toplantıda buluşan Akdeniz, “Karanlık tablodan çıkış yolu birliktelik, örgütlü mücadele. 1 Mayıs’ta iktidara kitlesel cevap vermek önemli” dedi.

Akdeniz, Pandeminin başından beri yaşanan sorunlar, artan sömürü düzeni ve bunlara karşı nasıl mücadele edileceğinin konuşulduğu toplantıda iş yerlerinde yapılacak 1 Mayıs kutlamalarının önemine dikkat çekti.

“GEÇİM KAYGISI SAĞLIK KAYGISININ ÖNÜNE GEÇTİ”

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, 2020 yılında işçilerin Covid-19’dan öldüğünü ancak patronların kârlarına kâr kattığını söyledi.

Akdeniz, “İşçiler her şeyi kaybetti, işsiz kaldı. Bir iş yetmiyor artık ikinci işi arıyor. Emekliler geçinemiyor iş arıyor. Bunların hesabını soracağız ama tek başına değil, mücadelenin dinamiklerine göre değişir ama amacımız bu” dedi.

İşçilerin pandeminin başında, kaygılarının çok daha fazla olduğunu ancak geçim kaygısının sağlık kaygısının önüne geçtiğini ifade eden Akdeniz, “Pandemi uzadıkça iş lazım, aş lazım diyen emekçiler duruma alıştı. Yoksa kimse sağlığından vazgeçmiş değil” dedi.

“SENDİKALAR ÇABUK TESLİM OLDU”

İşçilerin işten kaçınma hakkının anayasal bir hak olduğunu söyleyen Akdeniz, “Sendikalar burada çok çabuk teslim oldu. Bu hak aslında hâlâ Anayasa’da var ama uygulanmıyor. Patron da ezip geçti. Ekonomik krizden dolayı da işçiler bu hakkını unuttu. Geçinebilmek için fazla mesai yapmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

KOD 29’A KARŞI ÇAĞRI

“Pandemiyle birlikte işten atma kolaylaştı ve Kod 29’u işçilerin önüne getirdiler. 177 bin işçiyi Kod 29’dan atmışlar. Sayı çok daha fazla. Uyduruk bir düzenleme yaptılar. Atmayı gerektiren maddeleri ayırdılar. Ama yine işten atıyorlar” diyen Akdeniz Kod 29 maddesinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de 20 milyon kayıtlı işçiden sadece 2 milyonunun sendikalı olduğunu hatırlatan Akdeniz, “Çiğli’de de birçok fabrika sendikasız. Hep beraber çıkalım, mücadele edelim demek için önce zemini hazırlamak lazım. Bu da biraz mücadeleye bağlı. Umudu kaybetmeyelim” dedi.

‘SİLİNEN 230 MİLYAR LİRA İLE KAÇ AŞI ALINIR?’

Akdeniz, “Asgari ücrete 10 kalemde vergi borcu koydular, patronların 230 milyar liralık vergi borcunu bir kalemde sildiler. 230 milyar liraya kaç aşı alınır? Çocuklar eğitim göremiyor, internet yok, tablet yok. Kaç çocuğa silinen vergi borcuyla tablet alınırdı? Bu soygun düzeni ne kadar sürecek?” diye konuştu.

1 Mayıs için iş yerlerinde özgün koşullarına göre kutlamaların önemli olduğunu ifade eden Akdeniz söylerine şöyle devam etti:

“Geçen yıl ramazan ayında iftar sofrasındaki maliyeti düşünün, 5 yıl önceye bakın bir de şimdiye bakın. Ne kadar porsiyon koyabiliyoruz. 5 yıl sonra çocuklarımız ne yiyecek, hangi hakları olacak? Bunların da kavgasını veriyoruz işte. Biz işçiler buna dur demek için birliğimizi sağlamalıyız. Ölmek hepiniz için serbest, itiraz etmek yasak. Öyle yağma var mı? Haklarım için itiraz edeceğiz. Ama kontrolsüz bir itiraz değil. Birlikte, örgütlü bir şekilde itiraz edeceğiz. İşçilerin dayanışması önemli, çıkış yolu güçlü birliktelik. Birliği, dayanışmayı, mücadeleyi eksik etmeyelim.”

FABRİKALAR 1 MAYIS MEYDANI OLACAK

Tekstil, metal, gıda, baskı-matbaa, plastik gibi çeşitli iş kollarından 30’dan fazla işçinin katıldığı toplantıda işçiler, vakalar artsa bile geçim derdi ve işsiz kalma korkusundan dolayı çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Metal iş kolundan işçiler bu dönemde toplu sözleşme ve Kod 29 sorununa dikkat çekerken, tekstil iş kolunda çalışan işçiler ise artan iş yükünden dolayı yaşadıkları sorunları anlattı.

İşçiler özellikle fabrikalarda yan yana çalışmaya devam ederken, hakları için bir araya gelip basın açıklaması yapmalarının yasak olmasına da tepki gösterdi.

“Pandeminin başındaki o korkuyla iş yerlerimizde çalışıp akşam da evimize gittiğimizde ‘Acaba Bilim Kurulu ne diyecek’ diye beklerdik. Ama her seferinde kısıtlamaların hiçbiri işçilere yansımadı. ‘Çarkların dönmesi lazım’ dediler. Hatta Cumhurbaşkanı 2021’in daha başında 2020 yılının üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi” diyerek konuşmasına başlayan bir işçi, patronların üretimi artırdığını, işçilerin de eskisine oranla daha fazla çalıştığını belirtti.

Yoğun çalışmalarına, fazla mesailere kalmalarına rağmen geçim zorluğunun da giderek arttığını söyleyen başka bir işçi, “Pazara, markete gittiğimizde de alım gücü azaldı. İlk başta ‘Aman izne çıkalım’ diyen insanlar gece ve hafta sonu fazla mesailere kalmaya başladı. Ancak yine de yetmiyor” dedi.

Kod 29 nedeniyle işten atmalara karşı da birleşilmesi gerektiğini söyleyen işçiler, “Aynı zamanda işten atmalar yasaklansın talebimiz en yakıcı. Fabrikalarda lebalep üretim artıyor. Ama işçileri düşünen yok. Bu 1 Mayıs’ta fabrikaları 1 Mayıs meydanlarına çevirmeli.  Organizede örgütlü örgütsüz fabrikalar var. Örgütsüz iş yerlerini örgütlü hale getirmek, örgütlü yerlerde bürokratik sendikal anlayışa karşı mücadele vermek zaten bizim en önemli mücadele alanlarımızdan ikisidir. İşçilerin birliğini güçlendirecek bir mücadele çok önemli” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel