Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye ekonomisi "rekor" büyüme rakamları açıklarken ülkede iş cinayetleri ve zamların emekçi halkın belini bükmeye devam ettiğini belirtti. Gürkan, "Türkiye ekonomisindeki büyümenin işçi ve emekçilerin iliklerine kadar sömürülmesi pahasına olduğu görülmektedir" dedi.

 

Gürkan'ın açıklamasının tam metni şöyle:

"Türkiye ekonomisinin 2011 yılını yüzde 8,5’lik büyümeyle kapattığı,  hükümet ve sermaye çevreleri tarafından büyük bir sevinçle duyuruldu. Sahibinin sesi medya bu sevinci manşetten gördü. Türkiye’nin, Çin’den sonra dünyanın ikinci büyüyen ekonomisi olduğu ilan edildi. Hükümetin çeşitli bakanları bu büyümenin sevincini ifade ediyorlar.

 

MEDYA BÜYÜME HABERLERİYLE SEVİNİRKEN 4 İŞÇİ DAHA ÖLDÜ

Büyüme haberlerine sevinildiği gün, yani 2 Nisan’da Türkiye'de bir iş cinayeti daha meydana geldi. Eskişehir Mihalıççık'ta, maden ocağında işçiler göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Bu kazadan birkaç gün önce İstanbul İşçi Sağlığı İş güvenliği Meclisi Türkiye’nin Mart ayı ölümlü iş kazalarını açıkladı; 59 işçi ölümü. Böylece Türkiye iş cinayetlerinde dünya üçüncüsü olmayı sürdürüyor.

 

6 AYDA ELEKTRİĞE YAPILAN ZAM YÜZDE 25'İ GEÇTİ

Büyüme rakamlarının açıklandığı günler sadece iş cinayetleri haberleri ile sınırlı değil. Hükümet 1 Nisan şakası olarak, elektriğe yüzde 9.26, doğalgaza yüzde 18.72 zam yaptı. Oysa daha altı ay öne 2011Ekim’inde elektriğe yüzde 14 zam yapılmıştı. Yani altı ayda elektriğe yapılan zam yüzde 25'i geçti. Elektrik zammı daha birçok ürüne zammı da beraberinde getirecek.

 

Büyüme rakamlarının açıklanmasından üç hafta önceden başlayarak benzine önce 10 kuruş, ardından 8 kuruş, son olarak 27 Mart’ta 5 kuruş zam geldi. Böylece 3 hafta önce 4.53 lira olan benzin 4.67 liraya yükseldi. Türkiye en pahalı benzin liderliğini de sürdürüyor.

 

2012 yılı için asgari ücrete yapılan zam oranı sadece yüzde altı. Sendika yasasının çıkmamasını bahane eden hükümet 2012 yılı Ocak ayından beri kamu emekçilerine zam vermedi. Toplu sözleşmeli sendika yasası hazırladığını iddia eden hükümet 2012 yılı zammını da yüzde üç olarak düşündüğünü önceden açıkladı.

 

EKONOMİ NE PAHASINA BÜYÜYOR?

Evet, Türkiye ekonomisi büyüyor. Çin'den sonra ikinci sırada olmakla övünüyor. Ucuz işgücü cenneti olarak bilinen Çin'deki büyümenin işçi sınıfının yoksulluğu üstünden olduğunu tüm dünya biliyor. Türkiye’deki bu büyümenin de; işçi cinayetleri, işçileri açlık sınırında uzun saatler çalıştırma,  emekçilerin alım gücünün giderek düşmesi, temel tüketim maddelerinin fahiş fiyatlara yükseltilmesi, işçi ve emekçilerin iliklerine kadar sömürülmesi pahasına olduğu görülmektedir. 75 milyonun yarattığı ekonomik değerlerin destek ve teşviklerle büyümeye katkı sunduğu açık.

 

Hükümet, sermayeye iyi hizmet vermenin, patronların pastasını büyütmenin zafer sarhoşluğu içinde. 75 milyonun,  birkaç bin ayrıcalıklı üzerindeki hakkı zafer sarhoşlarını ayıltmaya yetecektir." (Evrensel)