Emek Partisi, İzmir ve İstanbul’da valiliklerin 8 Mart mitinglerine izin vermemesine ilişkin yazılı açıklama yayınladı. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Oğuz imzasıyla yapılan açıklamada kadınların insanca çalışma koşulları, yaşam hakkı, özgürlük ve barış için mücadeleyi sürdüreceği ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kadınlar insanca çalışma koşulları, yaşam hakkı, özgürlük ve barış için alanlarda olmaya devam edecekler! Referandum öncesi hiçbir muhalif sese tahammül edemeyen AKP iktidarı, kadınların en demokratik haklarını kullanarak 8 Mart’ta yapacakları mitingleri, komik gerekçelerle ve korkakça İstanbul ve İzmir’de yasaklamıştır.

8 Mart tüm dünyada yüz yılı aşkın süredir emekçi kadın kitleleri başta olmak üzere kadınların eşitlik, özgürlük, insanca yaşam için alanlara çıktığı, taleplerini haykırdığı mücadele günüdür. Dini, dili, rengi, ırkı fark etmeksizin emekçi kadınlar tüm dünyada, 1857’den bu yana yanarak, yakılarak, göz altına alınarak, şiddete maruz kalarak direnmiş ve grevlerle, direniş halaylarıyla mücadelelerini 8 Mart’larda daha da büyütmüşlerdir.

Kadınların en temel demokratik hak ve özgürlükleri anayasal güvence altına alınıncaya kadar da kadınlar hiçbir yasağı tanımadan mücadele etmeye devam edeceklerdir. OHAL ilanından bu yana kadın cinayetleri daha da artmış, işsizlik rakamları zirve yapmış, işten atılmalar ve hak gaspları tüm toplumu en çok da kadınları mağdur etmiştir.

Şimdi de aynı OHAL gerekçe yapılarak “8 Mart günü için miting başvurusu yapılmadığı” gibi anlamsız bahanelerle ya da “kapalı alanlarda kutlayın” fermanlarıyla, İstanbul ve İzmir’de yapılacak mitingler keyfi olarak yasaklanmıştır.

Bu yıl da kadınlar çözülmek bir yana artan işsizlik kıskacına, ucuz emek gücü olmaya, güvencesiz çalışmaya, aşağılanmaya, eve hapsedilmeye, artan şiddet ve tacizlere, KHK’lere, OHAL’e karşı seslerini yükseltmek, barış istemek için alanlara çıkacaklar. Kadınlar tüm engelleme çabalarına rağmen alanlarda yasakları tanımayacaklarını, taleplerini haykıracaklarını ilan ettiler bile.

Yasak kararı ilan edilir edilmez önce sosyal medyada tepkilerini örgütlediler, “Kadın Dayanışması Engellenemez”, “Yaşam hakkımız, özgürlüğümüz, bedenimiz, emeğimiz için hayır demeye devam ediyoruz” diyerek seslerini ortaklaştırdılar bile. Bu ses susturulamaz. 8 Mart engellenemez. Kadınların ‘Biz 8 Mart’ta burada olacağız’ dediği her alanda da hiçbir keyfi yasağı tanımadan buluşacağız.”