Emek Partisi Hatay İl Örgütü Hatay’da artan vakalara ve fabrikalardan gelen ölüm haberlerine dair yazılı açıklama yaptı.

Hatay genelinde son günlerde Covid-19 vaka sayısında yüzde 100 oranında artış olduğunun ve yoğun bakımların yüzde 70’inin dolu olduğunun Sağlık Bakanınca da teyit edildiğini ifade eden Emek Partisi Hatay İl Başkanı Mevlüt Bulgur, fabrikaların virüsün yayıldığı alanlara dönüştüğünü belirterek işçilere ücretli izin ve 21 gün kapanma sağlanması gerektiğini ifade etti.

“GECİKEN TESTLER VE HASTANELERDE YER OLMAMASI ÖLÜMLERİ GETİRİYOR”

Kendisi de Covid-19'a yakalanan ve karantinada olan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sadık Nazik'e yetkililerin “Lütfen ağırlaşmayın, hastanelerde sizin için dahi yer yok” denildiğini hatırlatan Bulgur, şunları söyledi:

“Önceki hafta özel bir hastanede görevli temizlik işçisi Hüseyin Sarp, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Bu hafta da Hatay Devlet Hastanesinde görevli sağlık personeli aynı şekilde yaşamını yitirmiştir. Bu durumda bakanlık açıklamasının aksine yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolduğu anlaşılmaktadır. Ambulans, test kitleri ve tomografi sistemlerinin yetersizliği nedeniyle hastane önlerinde yığılmalar her gün artmaktadır. Alınan bilgilere göre bu yığılmalara bağlı olarak test sonuçlarının alınması 4-5 günü bulmakta, geciken tedavi süreçleri nedeniyle ölümler olabilmektedir. Yine geçen hafta aynı Defne ilçesi Harbiye Mahallesinde aynı evde yaşayan üç kardeşin beş gün içerisinde hayatını kaybetmesi durumun ciddiyetini göstermiştir.”

“KÜÇÜK ESNAFIN BORCU ERTELENMELİ”

Özel hastanelerin Covid-19 hastalarına kamusal hizmet vermesinin sağlanması gerektiğini dile getiren Bulgur, “Covid-19 test kiti yeterli sayıda bulundurulmalı, test ve tomografi hizmetini ildeki tüm sağlık kuruluşlarının vermesi sağlanmalıdır. 21 günlük tam kapanma sağlanmalıdır. İşçilere ücretli izin verilmesi sağlanmalıdır. Ücretsiz test ve tedavi imkanları sağlanmalıdır. Küçük esnafa dönük vergi/ sigorta, kredi borcu erteleme koşulları sağlanmalıdır. Evde eğitim gören öğrencilere dönük ücretsiz internet ve tablet sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

HATAY'DA ESNAF BİR HAFTA KEPENK AÇMAYACAK

Öte yandan MA'nın verdiği bilgiye göre Hatay'da esnaf, ticaret ve borsa odaları ile ticaret borsalarına bağlı işyerleri bir hafta kepenk açmayacak. Karara göre, gıda işyerleri hariç tüm işyerleri, 7 Aralık’tan itibaren bir hafta açılmayacak. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; kentteki 4 günlük ölüm sayısını 179 olarak açıkladı.