Seçimlere Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku olarak giren güçler Kongre Hareketi’ne dönüşüyor…

BDP'nin desteklediği Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku, 20 Ağustos'ta İstanbul'da yaptığı toplantının ardından ‘Kongre Hareketi’ne dönüşme kararı aldı.

Ekim ayında yapılacak Kongre’ye Türkiye'nin her yerinden 20 bölge esasına göre seçilecek 600 delege katılacak.

Kongre Hazırlık Grubu, yaptığı açıklamada, genel seçimlerde kazanılan büyük başarıyı daha yaygın ve kalıcı niteliğe kavuşturmak istediklerini; 'seçim döneminde ortaya koyulan hedeflere uygun olarak halk inisiyatifleri üzerinde yükselen güçlü bir demokratik halk seçeneği inşa etmek üzere harekete geçtiklerini' belirtti.

İÇ SAVAŞ İSTEYENLERE KONGRE İLE YANIT VERİLECEK

TBMM'de 36 milletvekiliyle temsil edilen Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku, yeni katılımlarla büyüyor ve bir Kongre hareketine dönüşüyor.

Kongre çalışmasının BDP-Blok milletvekilleri Gültan Kışanak, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü'nün yer aldığı bir koordinasyonun çağrısıyla başlatıldığını hatırlatan Çalışma Grubu, şunları ekledi: "İstanbul'da, 20 Ağustos 2011'de düzenlediğimiz toplantının ardından Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nun bileşenleri olan siyasi parti ve grupların yanı sıra, sendika, emek ve meslek odaları temsilcileri, sosyalistler, demokratlar, devrimciler, yeşiller, anarşistler, feministler, savaş karşıtları; kadın hareketlerinin, LGBT örgütlerinin, çevre ve ekoloji mücadelelerinin, engellilerin, Alevi dernek ve oluşumlarının, Ermeni, Süryani, Çerkes, Gürcü, Laz ve Arap çevrelerinin temsilcileri ile kanaat önderleri, aydın ve akademisyenler olarak, yerellerden başlayarak örgütlenecek bir Kongre'nin toplanması için harekete geçmeye karar verdik."

20 Ağustos'taki toplantıda siyasal sürecin değerlendirildiğine dikkat çeken Kongre Çalışma Grubu, Ortadoğu'nun yeniden dizayn edilmek istendiği bu süreçte, Türkiye'de savaş politikalarının ön plana çıkartılmasının bir tesadüf olmadığını kaydetti.

Böylesi bir süreçte, Türkiye'nin tüm renklerinin ve barıştan, özgür, eşit bir yaşamdan yana olan tüm demokrasi güçlerinin, Kongre'de bir araya gelmesinin, Türkiye'yi iç savaşa sürüklemek isteyen politikalara karşı verilebilecek en anlamlı yanıt olacağına dikkat çekilen açıklamada, "Bizler Türkiye'nin demokratik direniş güçleri olarak, AKP hükümetinin Kürt halkının demokratik taleplerini şiddet politikaları ile bastırmasına ve Türkiye'yi bir iç savaşa sürüklenmesine seyirci kalmayacağız. Gücümüz, emeğimiz, sözümüz her zaman savaşın karşısında, barışın yanında olacaktır" denildi.

ÖNCELİK KONGRE'DE OLACAK, PARTİ OLUŞUMU KARARLARI TAKİP EDECEK

Kongre'nin politikalarını bir parti ile devam ettirmek de hedefler arasında. Ancak önceliğin Kongre'de olması, Parti oluşumunun Kongre kararlarını takip etmesi öngörülüyor.

Türkiye'nin her yerinden, 20 bölge esasına göre seçilecek 600 delegeden oluşmasının planlandığı Kongre Ekim ayında düzenlenecek.

Kongre için oluşturulan Hazırlık Kurulu, Kongre delegasyonlarının oluşturulması amacıyla illerde ve bölgelerde çalışmak üzere bayram sonrası yola çıkacak.

KİMLER VAR?

Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bileşenleri:

Barış ve Demokrasi Partisi,
Demokrasi ve Özgürlük Hareketi,
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi,
Emek Partisi,
Eşitlik ve Demokrasi Partisi,
Ezilenlerin Sosyalist Partisi,
İşçilerin Sosyalist Partisi,
Hak ve Özgürlükler Partisi,
Kaldıraç,
Köz,
Sosyalist Birlik Hareketi,
Sosyalist Dayanışma Platformu,
Sosyalist Demokrasi Partisi,
Sosyalist Gelecek Parti Hareketi,
Toplumsal Özgürlük Platformu,
Türkiye Gerçeği,
Yeşiller Partisi.
(Ayrıca Özgürlük ve Dayanışma Partisi ile Halkevleri süreci gözlemci olarak izlemektedir.)

 

İlgili basın açıklamasını tam metni ise şöyle:

BASINA VE KAMUOYUNA

EMEK, ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ BLOKU KONGRE HAREKETİNE DÖNÜŞÜYOR

Halklardan, ezilenlerden, yok sayılanlardan, emekten, özgürlükten, doğadan, eşitlikten, barıştan ve demokrasiden yana olanlar gerçek bir alternatif yaratmak için örgütleniyor.

BDP’nin desteklediği Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku olarak, 12 Haziran genel seçimlerinde kazandığımız büyük başarıyı daha yaygın ve kalıcı bir niteliğe kavuşturmak için, seçim döneminde ortaya koyduğumuz hedeflere uygun olarak halk inisiyatifleri üzerinde yükselen güçlü bir demokratik halk seçeneği inşa etmek üzere harekete geçiyoruz.

TBMM’de 36 milletvekiliyle temsil edilen Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku, şimdi yeni katılımlarla büyüyerek bir Kongre hareketine dönüşüyor.

Hedefimiz, emek, özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi güçlerinin toplumsal mücadelelerine siyasal bir bağlam kazandıracak bir Kongre yoluyla, baskı ve sömürüye dayalı mevcut iki kutuplu siyasal rejime karşı toplumsal ve politik bir seçenek yaratmak, parlamenter demokratik mücadeleleri ve halk hareketlerini bu toplumsal temele dayanarak büyütmek.

Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku’nun bileşenleri olarak toplumsal, politik, ekonomik haklar; inançlar, kültürel kimlikler, toplumsal cinsiyet, cinsel kimlik ve yönelimlerin hakları için ve yeryüzünün ve doğanın yıkımını durdurmak amacıyla mücadele eden parti, hareket ve güçlerin sözcüleri ile ortak bir mücadele zemininde buluşuyoruz.

Kongre çalışmalarımız BDP-Blok milletvekilleri Gültan Kışanak, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü’nün yer aldığı bir koordinasyonun çağrısıyla başlatılmıştı.

İstanbul’da, 20 Ağustos 2011’de düzenlediğimiz toplantının ardından Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku’nun bileşenleri olan siyasi parti ve grupların* yanı sıra, sendika, emek ve meslek odaları temsilcileri, sosyalistler, demokratlar, devrimciler, yeşiller, anarşistler, feministler, savaş karşıtları; kadın hareketlerinin, LGBT örgütlerinin, çevre ve ekoloji mücadelelerinin, engellilerin, Alevi dernek ve oluşumlarının, Ermeni, Süryani, Çerkes, Gürcü, Laz ve Arap çevrelerinin temsilcileri ile kanaat önderleri, aydın ve akademisyenler olarak, yerellerden başlayarak örgütlenecek bir Kongre’nin toplanması için harekete geçmeye karar verdik.

20 Ağustos’ta yaptığımız toplantıda siyasal süreci de değerlendirdik. Ortadoğu’nun yeniden dizayn edilmek istendiği bu süreçte, Türkiye’de savaş politikalarının ön plana çıkartılmasının bir tesadüf olmadığı belirtilerek şu görüşler dile getirildi:

“Böylesi bir süreçte, Türkiye’nin tüm renklerinin ve barıştan, özgür, eşit bir yaşamdan yana olan tüm demokrasi güçlerinin, Kongre’de bir araya gelmesi, Türkiye’yi iç savaşa sürüklemek isteyen politikalara karşı verilebilecek en anlamlı yanıt olacaktır.  

Bizler Türkiye’nin demokratik direniş güçleri olarak, AKP hükümetinin Kürt halkının demokratik taleplerini şiddet politikaları ile bastırmasına ve Türkiye’yi bir iç savaşa sürüklenmesine seyirci kalmayacağız. Gücümüz, emeğimiz, sözümüz her zaman savaşın karşısında, barışın yanında olacaktır.”

Kongre’nin politikalarını bir parti ile devam ettirmek girişimimizin hedefleri arasında bulunuyor. Ancak önceliğin Kongre’de olması, Parti oluşumunun Kongre kararlarını takip etmesini öngörüyoruz.

Türkiye’nin her yerinden, 20 bölge esasına göre seçilecek 600 delegeden oluşmasını planladığımız Kongre’yi Ekim ayında toplamayı amaçlıyoruz.

Hazırlık Kurulumuz, Kongre delegasyonlarının oluşturulması amacıyla illerde ve bölgelerde çalışmak üzere bayram sonrası yola çıkıyor.

KONGRE HAZIRLIK GRUBU, 26 Ağustos 2011

* Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bileşenleri: Barış ve Demokrasi Partisi, Demokrasi ve Özgürlük Hareketi, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Emek Partisi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, İşçilerin Sosyalist Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Kaldıraç, Köz, Sosyalist Birlik Hareketi, Sosyalist Dayanışma Platformu, Sosyalist Demokrasi Partisi, Sosyalist Gelecek Parti Hareketi, Toplumsal Özgürlük Platformu, Türkiye Gerçeği, Yeşiller Partisi. (Ayrıca Özgürlük ve Dayanışma Partisi ile Halkevleri süreci gözlemci olarak izlemektedir.)