Almanya’nın Başkenti Berlin’de düzenlenen ‘Demokratik İslam’ isimli seminerde konuşan İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık, Kürt sorunun çözümü için Medine Sözleşmesi önerdi.

Kürdistan İslam Toplumu Federasyonu (CİK) tarafından Almanya’da başlatılan “Demokratik İslam” isimli seminer dizisi başkent Berlin’de başladı. Dün akşam Evangelische Kilisesi’ne bağlı bir dernekte düzenlenen seminere İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık, İslam Hukukçusu İlahiyatçı Yazar Hafız Ahmet Turallı ve CİK başkanı Melle Muhyettin konuşmacı olarak katıldı. “İslamiyetin gerekliliği”, ”Medine Sözleşmesi”, “İslamiyet’te ulus ve kapitalizm” gibi konuların tartışıldığı seminerin moderatörlüğünü ise Diyar Botti yaptı.

‘KUR’AN’DA ULUS KAVRAMI VAR’

İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık Kur’an'da kavim ve ulus kavramlarının olduğunu belirtti. Bunlarla ilgili ayetlerden örnekler veren Eliaçık, “İslam’da insanların lisanlarının ve renklerinin çeşitli olması Allah'ın kanıtıdır. Bu renklerden birini yok eder, ya da asimilasyonla aradaki farkı kaldırırsanız, Allah'ın kanıtlarına savaş açmış oluyorsunuz” dedi.

Türkiye'de, Şark Islahat Planı’yla asimlasiyonun başlatıldığını belirten Eliaçık şöyle devam etti

“Medine Sözleşmesi’nde çoğu Yahudi olmak üzere, 18 kavim birlikte ve ortak yaşama sözleşmesini imzalamıştır. Bu Hz. Muhammed tarafından yapılmıştır. İslamiyetin özü budur. Kürt sorunun çözümü için Medine Sözleşmesi referans alınmalı.

Tarih boyunca insanlar idealleri için değişik mücadeleler verdi. Ama sorun paranın kimde olduğunda kilitleniyor.”

Kur’an’da kapitalizm konusunda da, ayetlerin olduğunu belirten Eliaçık, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: ”Sömürü varsa, emek çalınıyorsa, sınıf farkı yaşanıyorsa o ülkeden hayır gelmez.”

‘İSLAMİYET KİRLENMİŞTİR’

Hafız Ahmet Turallı ise, Medine Sözleşmesi’ne dikkat çekerek, ”İslamiyet’in özünde adalet ve paylaşım var. Gönüllülük ve hoş görü var. Zorlama, şiddet yoktur. Ancak Medine Sözleşmesi’nden sonra İslamiyet farklı yönlere çekildi. Çünkü o dönemde Hz. Muhammed’in yaptığı ve Anayasa olarak tanımlanan Medine Sözleşmesi, ortadan kayboldu. Birileri bilinçli olarak, bunu yaptı. Müslümanlar, bilgi ve mantık dışına itildi” dedi.

Daha çok duygusal bir bağlılığın yayıldığını, onun için herkesin İslamiyet’i şiddet ve zorlayıcı bir din olarak algıladığını belirten Turallı, İslamiyet’in sonraki yıllarda kirlendiğini söyledi.

‘ROJAVA’DA KATLİAM YAPANLARIN İSLAMİYET İLE ALAKASI YOK’

CİK başkanı Melle Muhlettin ise Rojava’da yaşananlara dikkat çekerek, ”Bunun İslamiyet ile hiçbir alakası yoktur. Bugün Kürtler, Arap, Fars ve Türklerin arasında sıkışmış. Kendisine Müslümanım diyenler, Kürtleri öldürüyor, katlediyor. Bu İslamiyet ile hiç bir alakası yoktur” dedi. (ANF)