İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçmişte yaşanan ihmallere ilişkin olarak çok sıkı ve acı tespitlerinin olduğunu söyledi. Yakın zamanda yaptıkları tespitleri açıklayacaklarını ifade eden İmamoğlu, "Şu anda vakıflar adına iptal edilmiş 357 milyon liraya nokta koymuş durumdayız. Burada yemek adı altında bir vakfa 56 milyon lira verilmiş. İnanılmaz" dedi.
 
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "İstanbul'un bölücü örgütün temsilcilerine peşkeş çekilmesine mani olacağız" sözlerinin de kendisi için bir anlam ifade etmediğini söyleyen İmamoğlu, randevu talebine hâlâ yanıt alamadığını belirterek Erdoğan ile İstanbul'u konuşmak istediğini ifade etti.

Öte yandan İmamoğlu konuşmasının devamında, "Millet iradesinin yok sayıldığı her anlayışın karşısındayız" sözleriyle HDP'li belediyelere kayyım atanmasına da tepki gösterdi.
 
İmamoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:
 
(Erdoğan’ın "İstanbul'un bölücü örgütün temsilcilerine peşkeş çekilmesine mani olacağız" sözlerine)  Üzücü, çok üzücü ve çok anlamsız. Zaten toplumun inanmadığı bir söylem. Bu söylenenlerin artık hiçbir karşılığı yok. İstanbul emin ellerde. İstanbul, halkın yüzde 55’inin oy verdiği bir belediye başkanının ahlaklı, nitelikli, çok inanmış yol arkadaşları ile ve insanları işin içine katarak, parti ayrımı yapmaksızın, seçildikten sonra belediye başkanı kimliğiyle herkesi kucaklayan bir belediye başkanına emanet. Sayın Cumhurbaşkanı bu sözleri söylerken şöyle düşünüyor olabilir; bir kişinin kararıyla her şey yapılır gibi. Bazen mış gibi görünebilir.

Milletin iradesi en öndedir. Milletin iradesi size muazzam bir güç katıyor, motivasyon katıyor. Biz o yürekle yürüyoruz. Projeler hazırlıyoruz, İstanbul’un sorunlarını tespit ediyoruz. Geçmişte yaşanan ihmallere dair de çok sıkı tespitlerimiz var. Arkadaşlarım size sunacaklar çok acı tablolar var. Tabii işin başındayız.

Şu an itibariyle iptal ettiğimiz vakıflara aktarılmış kaynaklar adına söylüyorum, tam 357 milyon liralık bir sürece nokta koymuş durumdayız. Bunun içinde sadece bir vakfa yemek desteğinin 56 milyon liralık bölümü var. İnanılmaz. Bu milletin parasını nereye harcıyorsunuz? Bir bina yapılıyor, bir vakfa verilmek için, maliyeti 165 milyon lira. Artık o bina İstanbullulara ait. Onun bunun vakfına ait değil, İstanbullulara ait. Bu daha başlangıç.

İŞE GÖRE İNSAN BULACAĞIZ

(200 bin İstanbulluya iş bulma vaadi) Dilerdim ki bu taahhütlerimizi tam takip etseydiniz. 200 bin kişiye iş bulacağız takvimimiz 5 yıl görev süresince. Çalışmalarımız başladı. bölgesel istihdam ofisleri kuruyoruz. İSMEK’le de insanlarımızı işe hazırlayacak işe göre insan bulacağız. İhmal edilmiş İstanbul. Sadece bu şehrin değil bu ülkenin işsizlik sorunu var. Son 30-40 yılın en büyük işsizliğini yaşıyor bütün ülke. Bunun sebebi ekonomi, bunun da sebebi iktidarın kötü ekonomi yönetimi. Biz 200 bin insana İstanbul’un kaynaklarıyla 5 yıl içerisinde sistemli bir şekilde iş bulacağız. Ama ben bana sorup da iktidara soramadığınızı soruyorum buradan iktidara; umuyorum iktidar da bu işsizlere nasıl iş bulacağı hakkında önümüze inandırıcı ve tatmin edici bir takvim koyar, zira insanlar çok kötü durumda. Böyle derin bir sorun dururken İstanbul’un seçilmiş başkanına laf atmakla, laf üretmekle bu sorunlar çözülmüyor. Biz de uğraşacağız, onlar da. Bizler sorumlu insanlarız.

ALT YAPI SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ

(İstanbul’un altyapısı ve sel baskınında Sirkeci’de esnafın mağduriyeti) 25 yılın bir yönetimi var burada ve bu yönetim sonrasında elbette altyapı ile ilgili sorunlar var. Bütün sorunlu yerlerin haritasını çıkartmalarını söyledim arkadaşlara. Neresiyse gidip bulacağız ve oradaki sorunu sel olduktan, afet olduktan sonra değil öncesinde çözüm üreteceğiz. Arkadaşlarım tespitleri yaptı, sordum; bu tespitleri ilk defa biz mi yapıyoruz? Hayır. Daha önce de yapılmış, böyle bir talimat da verilmiş ama 2017’den sonra kimse elini kıpırdatmamış, boş işlerle uğraşmış. Az önce söylediğim bilanço var ya 357 milyon liralık önünü kestiğimiz, o bilançolarla uğraşmışlar. Biz onlarla uğraşmayacak İstanbul’un alt yapı sorunlarını çözeceğiz. Aynen Sirkeci’de olduğu gibi. Gidin oradaki esnafa sorun; ilk defa bir belediye baskından sonra yaraları tamir etti biz tamir edince merkezi hükûmet de kendi kaynaklarından sayın valimiz vasıtasıyla bir kaynak aktardı ki ne güzel, aktarılsın. Tahmin ettiğimiz gibi oradaki sorunu da kalıcı çözmüş olacağız.

MUAZZAM BİR İSRAF VAR

(Makam araçlarının sergilenmesi) Araçlar konusunu ben her gün arkadaşlarımı silkeliyorum. Az önce açıkladığım 357 liralık tablo daha başlangıç. Keşke bütün bilgilere pat diye ulaşabilsek. Araçla ilgili kısımda da ciddi yol aldık. Ne yazık ki orada da muazzam bir israf var. Ne yazık ki! Bununla ilgili de çok yakın bir zamanda, araçlarla ilgili nasıl bir israfın yaşandığıyla ilgili sizlerle bir buluşmamız olacak.

"Toplantımız var bugün. Özellikel servis araçları, taksiler minibüslerle ilgili iki yıla yakın zam yapılmayan bir süre var. Diğer toplu taşımalarda zam yapmaksızın bir görüşme yapılacak. Bu işi yapan insanların işi yapabilme kalitelerini de düşürmeyecek bir zam yapılacak."
"Batman'daki nikâhına katılacağıma söz vermiştir. Diyarbakır üzerinden Batman’a gidip döneceğim. Henüz kesinleşmedi ama Diyarbakır’a gitmişken görüşmelerin olacak."

"Bu hafta işlemleri biter bir aksilik olmazsa yakın zamanda İBB halka ait olan bu alanın yönetimini devralacak. Oradaki işletme düzenini sağlayacağız ve yeni otogar düzeninin sağlamak için oradakilerle ortak çalışacağız. İlk Esenler’deki otogarı toplum lehine en iyi şekilde kullanacağız.

15 gün içinde tüm malzemelerini boşaltıp bize teslim edeceklerini söylemişler. Arkadaşlarım bu makul süreyi onlara sağlayacaktır."