Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Zeybekçi, "Maalesef iki ülke liderinin bir an önce bütün alanlarda Kasım 2015 öncesine dönülmesine ilişkin verdiği talimat Türkiye tarafından kayıtsız şartsız bir anda yerine getirilirken, dostumuz Rusya'nın ayak sürüdüğünü görmek de bizi üzüyor" dedi.

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan'ın Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin heyetler arası görüşmesinin ardından Türkiye-Tataristan İş Forumu gerçekleştirildi.
 
‘TATAR YANIMIZ DA VAR, O COĞRAFYA BİZİ ÇEKİYOR ORAYA DOĞRU'
 
Zeybekci, açılış konuşmasında, Tataristan'da kendisini evinde hissettiğini ifade ederek, "Bilimsel yönlerde ispat edildiği için biraz Tatar yanımız da var, o coğrafya bizi çekiyor oraya doğru. Toprak çekiyor herhalde" dedi.
 
 Zeybekci, şöyle devam etti:
 
‘İŞ DÜNYASI TEMSİLCİLERİMİZİN HAVAALANINDA 3 SAAT BEKLETİLMİŞ OLMASI BİZLERİ SON DERECE ÜZMÜŞTÜR'

"Ama maalesef iki ülke liderinin bir an önce bütün alanlarda Kasım 2015 öncesine dönülmesine ilişkin verdiği talimat, Türkiye tarafından kayıtsız şartsız bir anda yerine getirilirken, dostumuz Rusya'nın ayak sürüdüğünü görmek de bizi üzüyor. Kasım 2015'ten önce Türk iş dünyasına, Türk iş adamlarına tüm alanlarda vize yoktu. Biz hâlâ Rusya'ya tüm alanlarda vize uygulamıyoruz. Ama geçtiğimiz hafta Başbakanımızın heyetiyle gittiğimizde, tabii ki Başbakanımızın heyetine değil ama bizden önce oraya giden iş dünyası temsilcilerimizin havaalanında 3 saat bekletilmiş olması bizleri son derece üzmüştür."
 
‘DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BİRBİRİNİ BU KADAR TAMAMLAYICI İKİ ÜLKE YOKTUR'

Zeybekci, Rusya'daki Türk yatırımcılarının ihtiyaçları olan çalışanları Türkiye'den götüremediklerini de ifade ederek, şunları kaydetti:
 
"Sayın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'nın (Vladimir Putin) yaş sebze meyve ithalatı konusunda Türkiye'nin önünün açılmasıyla ilgili vermiş olduğu talimat da maalesef yeterli değil. Biz Rusya ve Türkiye'nin iki ülke için inanılmaz bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde birbirini bu kadar tamamlayıcı iki ülke yoktur. Birbirini tamamlayıcı özelliği en yüksek iki ülkedir.
 
Onun için bu fırsatı kaçırmamak lazım, bu fırsatı daha fazla ertelememek, ötelememek lazım. Bunu değerlendirmek lazım. Böyle uygulamalarda, bariyer koyucu uygulamalarda kazanan yoktur, her iki taraf da kaybeder. Ama kazanma denildiğinde uçsuz bucaksız bir kazanma vardır, her iki taraf için de. Önümüzdeki süreçte kaybedenlerin oluşturduğu bölgede, Rusya ve Türkiye'nin olmaması gerektiğine inanıyorum. Türkiye olarak biz bu olumlu tavrımızı, olumlu yaklaşımımızı, yasaklayıcı olmayan yaklaşımımızı sürdürmek istiyoruz ama bir noktadan sonra adımların karşılıklı ve kazan kazan seviyesinde olması lazım. Bunu da inşallah en kısa sürede aşacağımıza inanıyoruz." ‘
 
TÜRKİYE OLARAK PETROKİMYA ALANINDAKİ CARİ AÇIĞIMIZ YAKLAŞIK 20 MİLYAR DOLAR CİVARINDA'
 
"Tataristan'ın petrokimya sanayi ve endüstrisinde en son ürüne kadar fırsatları değerlendireceklerine inanıyorum. Türkiye olarak petrokimya alanındaki cari açığımız yaklaşık 20 milyar dolar civarında. Bu açığın Türkiye'de yatırımlarla kapatılması, bu fırsatın değerlendirilmesi, böyle bir alanın değerlendirilmesi için Türkiye olarak Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın desteklediği proje bazlı teşvik sisteminin bütün imkanlarını, Tataristan şirketlerinin emrine vereceğimizi bilmelerini istiyorum"
 
‘TATARİSTAN BAŞKA BİR GÜZELLİĞE SAHİP'

"Bütün yatırımcılar eşittir ama bizim gönlümüzün de ısındığı, sevdiği Tataristan başka bir güzelliğe sahiptir. Bunu da inşallah önümüzdeki süreçte beraber değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.
 
‘RUSYA'NIN HASSASİYETLERİNE SAYGI GÖSTERİYORUZ'

"Rusya'da her ne üretiliyorsa zarar verici şekilde mal satmanın peşinde değiliz. Nasıl ki kendi ülkemizdeki üretim alanlarıyla ilgili hassasiyetlerimiz varsa Rusya'nın da bu yöndeki hassasiyetlerine saygı gösteriyoruz. Biz Rusya'ya 'illaki domates, yaş sebze meyve satalım' peşinde değiliz. Gerekiyorsa Rusya'da, yatırım anlamında en cesur olan Tataristan'da yaş sebze ve meyve üretilmesiyle ilgili Türk yatırımcıların da oraya giderek üretimi için her türlü desteği vermesi de dahil her türlü desteği vermeye hazırız. Sayın Cumhurbaşkanının şu anda domates, sebze, meyve üretimiyle ilgili özel gayretleri var. Desteklediğimizi bilmelerini isterim, Türkiye şu anda seracılıkta çok önemli tecrübelere sahip."
 
‘NEDEN RUSYA'DAKİ İHALELER RUBLE İLE YAPILMASIN?'
 
"Türkiye ile Rusya arasında milli paralarımızı kullanmayı her alanda yapabiliriz. Neden Rusya'daki ihaleler ruble ile yapılmasın? Neden oradaki Türk şirketleri bu ihalelere girip ruble ile ihale alarak, bunun ruble olarak tahsilatlarının arkasında Eximbank ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) olarak durmayalım? Biz Rusya'ya enerji ve diğer ithalat ödemelerimizi ruble yapmayalım? Neden önümüzdeki dönemde daha çok artmasını istediğimiz Rus turistler Türkiye'ye geldiğinde niye ruble ile, Türk lirası ile ödeme yapmasın? Tüm bunları ortak alanlarda geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum."

(Kaynak: Sputnik)