CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hz. Muhammed'e kimlik kartı çıkaran AK Parti Kırklareli İl Başkanı'na "Bu kadar büyük bir ahlaksızlığı ne gördüm ne duydum" sözleriyle tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Başbakan'a da indirilen Suriye uçağıyla ilgili de çağrı yaptı.

 

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirdi. Türkiye'nin Suriye'deki silahlı muhaliflere askeri eğitim verdiğini ve kardeş kanının dökülmesine yol açtığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Böyle bir anlayış olabilir mi? Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihine ihanettir bu. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde böyle bir olay olmamıştır, olamaz da. Ama bunlar yaptılar" dedi.

 

İNDİRİLEN SURİYE UÇAĞI:

"Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 'Rus uçağında mühimmat bulduk' demişti. 'Var' demişti. Şimdi ben bu mühimmatları merak ediyorum. Nedir bu mühimmat?" diye soran Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın bu soruya yanıt vermesi ve ülkenin itibarını koruması gerektiğini söyledi.

 

Erdoğan'ın bütün yaşananları görerek ve bilerek yaptığından endişe duymadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın ülkenin geleceğine ilişkin bir kaygı taşımadığını iddia etti. Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onun tek bir kaygısı vardı, 'ben başbakanlık koltuğunda nasıl oturabilirim' ve 'ben cumhurbaşkanlığına nasıl atlayabilirim'. Kişisel ihtirasla siz yöneticilik yapabilir misiniz? Makam, mevki nedir? Şu ülkeyi getirdiği noktaya bak. Kişisel ihtirasların uğruna bu ülkeyi savaşa sokuyorsun sen. Ayrımcılık sadece bununla olsa... Bir ülkenin başbakanı daha gencecik çocukların okulları arasında ayırım yapabilir mi? O çocukların taze beyinlerine ayrımcılığı nasıl sokuyorsun? İnsanda biraz vicdan olur. Oraya kadar nüfuz ediyor, ayrımcılık yapmak istiyor."

 

"AFYON'DA PATLAYAN DEPODA NE VARSA GÖRMEK İSTİYORUZ"

Kılıçdaroğlu, indirilen Suriye uçağında el konulan mühimmatın "harp malzemesi" olduğunu açıklayan Başbakan'a çağrı yaptı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

 

"İnsanı seveceksin, kimliğiyle seveceksin. Onları istismar etmeyeceksin. Bakın Suriye’ye. Birbirlerini öldürüyorlar. Biz ne yapıyoruz? Çağırıyor oradan bir grup insanı. 'Bakın size kamp yaptım, orda oturun. Ben sizi ayrıca adam nasıl öldürülür, eğiteceğim’ diyor. ’Sonra git Suriye’ye orda kardeşini öldür’ diyor. Böyle bir şey olabilir mi? T.C. tarihine ihanettir bu. Ama bunlar yaptılar. Bizi savaşın eşiğine getirdiler. Sayın Erdoğan Rus uçağında mühimmat demişti, var demişti. Ben bu mühimmatları merak ediyorum. Nedir bu mühimmat? Asker postalı mühimmat değildir.  Afyon’daki patlamadaki depoda ne varsa biz onları görmek istiyoruz. Bakalım ne var?"

 

TAŞERONLUK SUÇLAMASI

Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce Hükümete "sen batının egemen güçlerinin Ortadoğu'da taşeronluğunu yapıyorsun" eleştirisini getirdiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Geldiğimiz noktada 'taşeronluk yapıyor' dedik ama galiba biraz insaflı davranmışız. Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden, geçenlerde bir açıklama yaptı, 'Biz Türkiye ile el ve eldiven gibiyiz' diyor. Elin kim olduğu belli de eldivenin kim olduğu da böylece anlaşıldı. Eğer bu kadar dar bir pencereden bakarsanız Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürüklemiş olursunuz. O bataklıktan bu politika ile çıkamazsınız."

 

"SEN ECEVİT'İN TIRNAĞI BİLE OLAMAZSIN"

İktidarın CHP'yi eski başbakanlardan Bülent Ecevit üzerinden eleştirme çabasına girdiğini ve bunu yaparken de geçmişte çekilmiş Ecevit ile ABD Başkanı'nın yan yana olduğu bir fotoğrafa gönderme yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Recep Tayyip Erdoğan, sen Bülent Ecevit'in tırnağı bile olamazsın. Unutmayın, bunlar poster hükümetidir. Fotoğraf verirler, arkası farklıdır. İsrail'le kavga ettiler, 'one minute' dediler. Arkadan gittiler, Malatya Kürecik'e İsrail için füze kalkanını kurdular. Dokuz yurttaşımız uluslararası sularda hunharca katledildi. Meclise tezkere mi geldi? Hayır. Brüksel'de otel odalarında 'biz İsrail'le nasıl bir araya gelebiliriz' diye pazarlık yaptılar. Bunlar iki yüzlüdür. Gider fotoğraf çektirirler, ayak ayak üstüne atarlar. Sonra danışmanı gider, 'Aman ha bunların kusurları oldu, kusura bakmayın. Kullanın, deliğe süpürmeyin' der. Beyzbol sopasıyla ders alanlar bunlar. Beyzbol sopasıyla ders alacaksın, Bülent Ecevit'in aleyhine konuşacaksın..."

 

Ecevit'in, Kıbrıs Barış Harekatı kararı veren lider olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bülent Ecevit'n ellerinde Irak'ta öldürülen 1.5 milyon insanın kanı yoktur. Irak'ta tecavüz edilen onbinlerce Müslüman kadının ayıbı yoktur" dedi.

 

25 BİN DOLARI SORDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin elinden ödül aldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bir de para alacaksın 25 bin dolar. Sayın Başbakan sen o 25 bin doları ne yaptın? Açıklama yapmıştı, 'şehit ailelerine vereceğim' diye. Hangi şehit ailesine o 25 bin doları verdin? Çık anlat" diye konuştu.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu da eleştiren Kılıçdaroğlu, "Birileri diyordu ki Davutoğlu için 'bunun herhalde bir bildiği vardır.' Senin ne bildiğin olacak. Onun bildiği ülkeyi götürüp batağa sürüklemek. Peki Başbakan, Recep Tayyip Erdoğan? Zaten dış politikadan anlamadığı için, 'herhalde bir bildiği vardır. Bakın önünde de profesör yazıyor. Herhalde Türkiye'yi daha iyi noktaya taşır'... O da onun kuyruğuna takıldı. Şimdi çıkamıyorlar" ifadelerini kullandı.

 

Suriye ile Libya arasındaki farkı sıradan bir vatandaşın bile bildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu farkı kavrayamayacak kadar çapsız olan bir kişi var. O da Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı ve onun adı da Ahmet Davutoğlu" dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE KANUNU TASARISI

İçişleri Komisyonu'nda görüşülen Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı da değerlendiren Kılıçdaroğlu, vatandaşın, ne olduğunu öğrenmemesi için tasarının hızlı görüşüldüğünü söyledi.

 

Tasarıyla 1582 belediyenin kapatıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, beldede oturanların oyuna başvurarak, "Belediyen kapansın mı, kapanmasın mı" diye sorulması gerektiğini ifade etti.

 

Kılıçdaroğlu, demokrasinin gereğini yine CHP'nin yerine getirerek, referandum yaptıklarını, hafta sonu 98 beldede sandık koyduklarını belirtti. Yaklaşık 123 bin kişinin oy kullandığı oylamada, yüzde 98’in "Belediyemiz kapanmasın" dediğini bildiren Kılıçdaroğlu, kendilerinin, demokrasiyi; AK Parti'nin ise otoriter yönetimi savunduğunu öne sürdü. Kılıçdaroğlu, vatandaşlara, "Biz üzerimize düşeni yaptık, yarın seçim olacak siz de yapın" diye seslendi.

 

HZ. MUHAMMED'E KİMLİK DÜZENLEYEN İL BAŞKANI

AK Parti Kırklareli İl Başkanı'nın, Hazreti Muhammed'e "kimlik hazırladığını, kimliğin arkasına AK Parti amblemi bastırdığını ve bu kimlikte çocuklarının isimlerinin arasında da Tayyip'in yer aldığını" belirten Kılıçdaroğlu, "Sen kimsin? Hangi ahlakla, hangi inançla Sevgili Peygamberimize kimlik düzenliyorsun?" diye sordu. Din simsarlığının çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "İnsanda biraz utanma olur, Hazreti Muhammed'e saygı olur. Sen kimsin ki çocuklarının arasına Tayyip'i koyuyorsun. Bu kadar büyük bir ahlaksızlığı, alçaklığı, densizliği ne gördüm, ne duydum, ne de işittim. Bütün inançlı Müslümanlara sesleniyorum, bu densizliği yapan kişiye Recep Tayyip Erdoğan bir şey yapmazsa o da onun suç ortağıdır. Siz nasıl böyle bir densizlik yapabilirsiniz?" dedi.

 

AB İLERLEME RAPORU

Konuşmasında AB İlerleme Raporu'na da değinen Kılıçdaroğlu, Hükümetin 'raporda eleştiri yer almasın' diye kulis yaptığını ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, "Aklı evvel birisi, 'ben bu raporu çöp sepetine atacağım' diyor. Düzeye bakın. Sen önce kendine bir sor bakalım 'bu adamlar bu raporu niye yazdılar' diye. Biliyorum, aklından şu geçiyor, 'Ah bu raporu yazanlar Türkiye'de olsaydı, biz şimdi onları Silivri'ye gönderirdik'..." dedi.