Parasız, bilimsel eğitim talebiyle dün Ankara'da eylem yapmak isteyen Eğitim-Sen üyelerine yönelik polis saldırısı Ankara ve İzmir'de protesto edildi.

KESK Ankara Şubeler Platformu, Kızılay YKM önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme, KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız da katıldı. KESK üyeleri, "Baskılar bizi yıldıramaz", "AKP'ye teslim olmayacağız" sloganlarını attı.

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Osman Özyurt, "12 Eylül faşist darbesinin dayatmış olduğu 24 Kasım'da sahte öğretmenler günü kutlamaları yapanlar, Eğitim Sen'in demokratik, anadilde, eşit, laik ve bilimsel eğitim talebine gazla, copla ve TOMA'lardan sıkılan sularla cevap vermiştir" dedi.

AKP'nin eğitim alanına yaptığı müdahalelerle toplumu dönüştürmeyi hedeflediğini belirten Özyurt, 4+4+4 eğitim modeli ile çocuk işçilerin ve çocuk gelinlerin toplumda normal kabul edilmesinin önünün açıldığını söyledi. Dün yaşanan polis saldırısında 3 eğitim emekçisinin yaralandığını, yüzlerce emekçinin de bibez gazı ve tazyikli sudan etkilendiğini hatırlatan Özyurt, saldırıyı kınadı.

'AKP VE DEVLET GAZ KAÇIRDI'

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, dün AKP'nin gerçek yüzüyle karşılaştıklarını söyledi. Tombul, şöyle devam etti: "Dün AKP Hükümeti ve devlet gaz kaçırdı. Ethem'in katledildiği yerde bir kez daha demokrasi katledilmiştir. Eğitim sorunları sadece AKP-Çemaat kavgasının bir parçası olarak gündeme gelecek. Bütün eğitim kurumlarında ayrıcalıklı sınıflar olmadan eşit ve nitelikli kamusal eğitim verilmelidir. Ancak bu anlamda eğitimde eşitlikten söz edilir."

'ARALIK'TA BÜYÜK GREVE GİDECEĞİZ'

Meclis'teki bütçe görüşmelerini de hatırlatan Tombul, "Eğitime ve savunmaya ayrılan paraya bakın. İşte bu da AKP'nin siyasal tercihinin göstergesidir. Bizler bütçe görüşmelerinde emekçilerin hakkını isteyeceğiz. Haklarımız verilmezse Aralık ayında büyük bir greve gideceğiz" dedi.

İZMİR'DE SİYAH ÇELENK

KESK İzmir Şubeler Platformu da eski Sümerbank önünde toplanarak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüdü.

"Devletin '24 Kasım' eğitim emekçilerine gazlı coplu kutlamasını kınıyoruz" yazılı pankart açan KESK üyeleri, "AKP'den hesabı emekçiler soracak" ve "Öğretmene uzanan eller kırılır" sloganlarını attı. Eyleme, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB İKK Dönem Sözcüsü Ferdan Çiftçi'nin de aralarında olduğu çok sayıda örgüt temsilcisi de destek verdi.

KESK üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi yaparak, polis saldırısını kınadı. Ardından, üzerinde "Kınıyoruz" yazılı siyah çelenk, müdürlük önüne bırakıldı.

Burada konuşan BES Şube Başkanı Ramis Sağlam, "Gazla, copla, kimyasal sularla Başbakan'ın 'destan yazan' polisleri, yaptıkları müdahale sonucunda onlarca üyemizin yaralanmasına neden olmuştur. Sahte 24 Kasım kutlamaları ile öğretmenlik mesleğinin kutsallığından bahsedenlerin gerçek yüzü bu müdahale sonucunda bir kere daha ortaya çıkmıştır" dedi. (ETHA)