Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği 'eğit donat' programının 'çoktan' başladığını söyledi.

BBC'ye konuşan Davutoğlu, "Türkiye müttefiklerine, bütünlüklü bir politika izlenmemesi halinde, ülkesinde ılımlı güçleri eğitmeyeceğini ya da hava üssünü kullandırmayacağını söylüyor. Doğru mu anlıyorum?" sorusuna "Hayır, hayır. Eğit ve donat programı çoktan başladı" cevabını verdi.

'Eğit donat' programının Kobani 'krizinden' önce başladığını ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Eğit ve donat bizim bütünlüklü stratejimizin bir parçasıdır. Tek çözüm yolu bunun hızlanmasıdır. Bunun hızlanmasını istiyoruz. Türkiye'nin kendi öncelikleri ve bu önceliklerine bağlı riskleri var. Biz müttefiklerimizin bu endişelerimizi anlamasını istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'eğit donat programını' gündeme getirmiş, hem Esad'a hem de IŞİD'e karşı savaşan Suriye'deki 'muhaliflerin' desteklenmesini istemişti.

Erdoğan eğitilen 'muhaliflere' bot, kamuflaj ve çadır gibi teçhizat desteğinde bulunulacakğını söylemişti. Fakat 'muhalif' grupların hangileri olduğu ifade edilmemişti.

Ortadoğu uzmanı Fehim Taştekin, "Hem IŞİD’la hem rejimle savaşacak adamlar. Peki, kim bunlar? Böyle bir araya getirilebilecek, eğitilip donatıldıktan sonra ‘ılımlı’ kalmaya devam edecek ve asla Kaide’yle işbirliği yapmayacak bir grup var mı?" diye sormuştu.

Fehim Taştekin'in 'Eğit-donat: bir batak hikaye daha' başlıklı 10 Ekim'de yayımlanan yazısı için tıklayın.