Türk Akreditasyon Kurumu’nun (Türkak) ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu'nda (IHAF 2013) konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış helal ürünlerin denetim altında serbestçe dolaşabileceği bir 'helal schengen' veya 'helalgen' ağı oluşturmanın vakti geldiğini öne sürdü.

Programda konuşan Bakan Bağış, "Bugün buraya helal yaşam için tek standart, tek sertifika ve tanınmış bir akreditasyon ile kesintisiz ticaret hedefine giden yolun ilk adımlarını atmak üzere toplandık" dedi.

Forumun helal akreditasyonda İslam ülkeleri arasındaki ticareti kolaylaştıracak mekanizmaların hayata geçirilmesi bakımından bir milat olacağını kaydeden Bağış, helal kesim, üretim ve denetim konularındaki cehaletin İslam aleminin kanayan yaralarından biri olduğunu söyledi.

"MÜSLÜMAN ÜLKELERDE BİRLİKTELİK YOK"

Helal-haram dengesinin davranıştan iş yapma kapasitesine kadar hayatın her alanını etkilediğini söyleyen Bağış, “Unutmamalıyız ki helal ile haramın arasındaki farkın bilinmesi sadece bizim adımıza değil gelecek nesillerimizin selameti adına da çok önemlidir. Kendi elimizle kendi dinimizin, kendi kültürümüzün düşmanlarını yetiştirmeyelim değerli kardeşlerim. Üzüntüyle müşahede ediyoruz ki son zamanlarda çoğunluğu Müslüman olan ülkeler veya Müslüman nüfusa sahip ülkelerde verilen helal belgelerinin tanınması noktasında bir birliktelik yok" diye konuştu.

HELAL AKREDİTASYON

İslam dünyasının arasına sızmış olan ayrılık ve parçalanmışlık halinin helal belgelendirme alanında da kendini açıkça gösterdiğini dile getiren Bağış, “Birimizin yediğini başkası kabul etmezken, birimizin kestiğini bir başkası reddederken böyle kardeşlik olabilir mi? Helal akreditasyon konusunda İslam aleminde birlikteliğin sağlanması, Müslüman ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi ve yeni iş sahalarının doğması için bir sıçrama tahtası olacaktır" dedi.

"VAKTİ GELDİ DE GEÇİYOR"

Helal ürün ve belgelendirme konusunda 1,2 trilyon dolar olan pazarın, harici ürünlerle birlikte 3 trilyon dolarlık bir pazar olacağını kaydeden Bağış, "Helal ürünlerin denetim altında dolaşabilecekleri serbestçe bir ‘helal schengen’veya ‘helalgen’ ağı oluşturmanın vakti geldi de geçiyor" ifadelerini kullandı.

İslam dünyasının en büyük sıkıntısının mal, mülk, petrol olmadığınını söyleyen Bağış, yaşanan sıkıntının kardeşlik dili, empati ve adalet olduğunu belirtti. (Radikal)