İçişleri Bakanı Efkan Ala, katıldığı bir televizyon programında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın hükümete sert sözleriyle ilgili; "Burada da Haşim Kılıç, kendini bitirdi, kendi konuşmasıyla. Yazık oldu" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın açıklamalarının satır başları;

Hükümet mensuplarının Mahkemenin 52. kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen törene misafir olarak katıldıklarını, geleneklere göre misafire en küçük bir saygısızlık yapılmaması gerektiğini söyleyen Bakan Ala, "Bizim geleneklerimiz bakımından davet edilenler sizin misafirlerinizdir. Anadolu'da bir söz vardır, misafire gülden ağır laf edilmez, ağır söz söylenmez. O sizin kalitenizi gösterir; eğer söylüyorsanız, karşıdakilerin kalitesini değil" ifadelerini kullandı.

Kılıç'ın "Bizler gömlek değiştiren bir karakterin sahibi olamayız" sözlerine de cevap veren Ala, şunları söyledi:

"Gömlek değiştirmekle itham ettiğiniz kişilerin karşısında, siz, gömleğin içindeki değişmiş. Bırakın gömleği, gömleğin içindeki tamamen değişmiş sizin zaviyenizde. Bunlar yanlış, Türkiye'ye yakışmayan şeyler. Gömleğin içindeki kişi değişmiş burada. Siyasi dildir bu. Kullanılacak bir söz değildir ama kullanan açısından söylüyorum. Kullanan açısından, itham ettiği söze bakın, kendisinin haline bakın. Kendisinin durumu tamamen bu. Gömleğin içindeki tamamen değişmiş."

''BU İKİNCİ ÇEVİK BİR VAKASIDIR''

Sürecin Cumhurbaşkanlığı seçimiyle irtibatlandırılmasını da değerlendiren Ala, "Eğer böyle bir şey varsa, bu ikinci Çevik Bir vakasıdır. Başlamadan bitti ve kendisi bitirdi" dedi.

'HAŞİM KILIÇ KENDİNİ BİTİRDİ. YAZIK OLDU'

"Aday olmuştu" hatırlatması üzerine Bakan Ala, "Tabii. O bir toplantıda, başı sonu bir toplantı oldu. Orada bitti kendi konuşmasıyla. Burada da Haşim Kılıç, kendini bitirdi, kendi konuşmasıyla. Yazık oldu. Bu zamana kadar da... İnsanların bulunduğu iklim vardı, onun yetiştiği bir iklim vardı. Oranın da bütün değerlerini berhava eden bir konuşma. Bu yakışık almadı" diye konuştu. Türkiye'nin bir seçim yaptığını ve artık ileriye baktığını, projeleri tartışmak istediğini, halkın, kimin yönetmesine dair kararını verdiğini, milli iradenin arkasında nasıl duruyor (gösterdiğini) ve artık bu tartışmaların bittiğini aktaran Ala, şöyle devam etti:

''HAŞİM KILIÇ OYUNUN BİTMEDİĞİNİ ZANNEDİYOR''

"(Haşim Kılıç) Herhalde kendisine seçimden önce verilmiş rolün, oyunun bitmediğini zannediyor ve oyununa devam ediyor. Rolü oynamaya devam ediyor. Bundan başka türlü nasıl izah edeceksiniz. Olmamış gibi, aynen verilen rolü oynamaya devam ediyor.''

''BU OLACAK ŞEY DEĞİL''

''Böyle bir şey olabilir mi  Halkın yüzde 90'ına varan katılımıyla bir seçim yapılmış ve bir parti yüzde 45,5 oy almış. Ertesi gün milletin arzuları istikametinde iş yapmaya soyunmuş ve siz arkasından çekiştiriyorsunuz, engel olmaya çalışıyorsunuz. Bu olacak şey değil."

Ala, Başkan Haşim Kılıç'daki değişimin hayatın doğal akışıyla izah edilebilir bir değişim olmadığını söyledi.