Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Örgütü, 12 Eylül 1980 Darbesi’ni  “Hatırlatma ve Hesap Sorma” amacıyla her ay olduğu gibi yine adliyenin önündeydi. Ama bugün bir başka darbenin de yıldönümüne rastladı. 12 Mart 1971 Askeri Darbesi.

 

Basın açıklaması öncesi İl Disiplin Kurulu Üyesi Osman Doğan  Sivas Katliamı’nın yargılanmasının 3 gün sonra zaman aşımına uğrayacak olmasına dikkat çekti ve “ Demokrasilerde zaman aşımı olmaz. Sivas katliamının sorumlularının yargılandığı dava en kısa zamanda zaman aşımına uğratılmadan devam etmeli ve sorumlular hak ettikleri cezayı almalıdırlar” dedi.  

 

Çok sayıda partilinin ve parti dostunun katıldığı İzmir Adliyesi önündeki basın açıklamasında  daha sonra sözü EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı aldı. “Türkiye’yi yıllardır askeri ve sivil bürokrasinin hâkimiyetine ve vesayetine mahkûm edenler, birbirini izleyen askeri darbe ve uyarılarla bir saadet zinciri kurdular. Toplumdaki uyanışın önünü kesmek, siyasal rejimin bir avuç büyük sermayeye, askeri ve sivil bürokrasiye hizmet etmesini sürdürmek uğruna, dünya ve bölge üzerinde emperyal hesapları olan büyük güçlerin de desteğiyle Türkiye’de kanlı darbeler yaptılar. Son elli yıl içinde bu acıları toplumumuza döne döne yaşattılar.” diyen EDP İl Başkanı Arif Ali CangıÖnceki darbelerin hesabı sorulmadığı için, sonraki darbeler yapıldı. Artık zincirin bazı halkaları kırıldı. Şimdi hesap verme zamanı” şeklinde konuştu.  

 

“12 Eylül davasının hem siyaseten hem de hukuken takipçisiyiz. Geçen ay İzmir İl Başkanlığı olarak, parti üyeleri ve diğer yurttaşlarla Ankara 12.Ağır Ceza Mahkemesi'ne müdahale dileklerimizi göndermiştik. Açılan davaya, biz her halükarda müdahiliz. Mağdur bütün yurttaşları, kurumları ve darbe düzeninin tasfiyesini isteyen herkesi davaya müdahil olmaya davet ediyoruz” diyen Cangı şöyle devam etti:

 

Bizler,  4 Nisan’da Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacağız, mahkeme salonunda, adliye bahçesinde olacağız.  Davayı sonuna kadar takip edeceğiz.12 Eylül Suçlularından hesap soruluncaya kadar, başta Anayasası olmak üzere demokratik olmayan yasaları ve kurumlarıyla 12 Eylül rejiminden kurtuluncaya kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”