Batılıların IŞİD’e katılmak için Türkiye’ye geldiğini aktaran gazeteler, Suriye’ye geçişlerin çok rahat olduğunu ifade ediyor.

Dünya basını, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) katılmak isteyen yabancıların Suriye’ye Türkiye üzerinden geçtiğine dair haberlere gün geçtikçe daha fazla ağırlık veriyor.

Reuters Haber Ajansı, her yıl binlerce batılının Türkiye üzerinden geçerek IŞİD’e katıldığını kaydetti.  Türkiyeli yetkililerin Suriye savaşının ilk zamanlarında sığınmacıları kabul etmek ve ılımlı muhalifleri desteklemek için sınırları açık tuttuğunu kaydeden ajans, durumun gittikçe Türkiye’nin aleyhine dönmeye başladığını belirtiyor.

New York Times gazetesi de bu konuya baş yazısında değindi. Yazıda, “IŞİD, Kuveyt ve Katar’daki bağışçılardan finansal destek aldı. Suudi Arabistan, Suriyeli muhaliflere adeta silah yağdırdı ve IŞİD’e gidip gitmediğini hiç umursamadı. Türkiye, IŞİD’li militanlara ve sınırlarından silahların geçişine müsaade etti. Bunların hepsi durmalı.”  ifadelerine yer verildi.

IŞİD’in, “Medeni dünyayı dehşete düşüren gaddar bir örgüt” olarak tanımlandığı yazıda Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) bu örgüte karşı yalnız savaşamayacağı söyleniyor. IŞİD’e karşı uzun dönem ve organize bir operasyonun gerekliliğine vurgu yapılıyor.

Britanya’nın Daily Mail gazetesi ise, IŞİD’e katılmak isteyenlerin Hatay’ın Reyhanlı ilçesine geldikten sonra buradan Suriye’ye geçtiğini kaydetti. Haberde Türkiye’den Suriye’ye geçişlerin rahatlığına dikkat çekiliyor.

Militanların av bıçağı, dürbün ve kamuflaj gibi malzemeleri Reyhanlı’da mağazalardan temin edebildikleri belirtilirken, bir Reyhanlılı esnafın “Suriyelinin biri 50 bin Dolar nakit parayla bin adet şarjör yeleği satın aldı.” sözlerine de yer vererek, bölgede oluşan ticarete değiniyor.

Gençlerin turistik ziyaret kisvesi altında rezervasyon yaparak Türkiye’ye geldiğinin anlatıldığı haberde, Türkiyeli yetkililerin 10 Dolarlık bir rüşvet karşılığında geçmelerine göz yumduğu iddia ediliyor.

Türkiye’nin IŞİD’le ilişkisi konusunda daha önce Washington Post ve CNBC de değinmişti.

(imc.tv)