Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), yeni adli yılın ve yeni Yargıtay binasının Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın duasıyla açılmasıyla ilgili olarak; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ve Erbaş hakkında “Anayasayı İhlal” ve “Görevi Kötüye Kullanma” iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Yeni Yargıtay binası ve 2021-2022 Adli Yılı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yaptığı duayla açıldı. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın da üzerinde cübbesiyle duaya katılması tartışma yarattı. HKP avukatları, Erdoğan, Erbaş ve Mehmet Akarca hakkında, “Anayasayı İhlal” ve “Görevi Kötüye Kullanma” suçlarını işlediklerini öne sürerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

'LAİKLİK İLKESİNİ KALDIRMAYI AMAÇ EDİNMİŞ…'

HKP avukatları tarafından Başsavcılığa verilen suç duyurusu dilekçesinde, şunlar belirtildi:

“Suça konu tüm fiiller, bizzat anayasal düzenin temel ilkelerini korumakla görevli olan kişiler tarafından, gene diğer yargı mensuplarının gözleri önünde gerçekleştirilmiştir. Din, devlet işlerine karıştırılmakta, devlet ve tüm toplumsal hayat dini kurallarla yönetilmeye çalışılmakta ve hatta yargılama faaliyetinin dinsel kurallara göre yapılması talimatı verilmekte, Anayasa ve TCK ihlal edilmektedir. Siyasal iktidar ve onun en yüksek temsilcisi olan Cumhurbaşkanlığı makamındaki zat, anayasal düzeni değiştirmeye yönelmiş ve laiklik ilkesini kaldırmayı amaç edinmiş artık herkesçe malum siyasal çizgisine mütealik mefruz cebir potansiyelini, bizzat devlet gücünü kullanarak ortaya koymaktadır.”

HKP avukatları dilekçede, Erdoğan, Erbaş ve Akarca hakkında soruşturma yürütülerek kamu davası açılmasını, TBMM’ye fezleke yazılmasını ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na soruşturmanın bildirilmesini talep etti.