Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Güney Kürdistan bölgesinde son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Ulusal birliğimizden vazgeçmeyeceğiz!” başlıklı açıklamada, Kürt milletinin yaklaşık iki yüz yıldır kendi kaderini tayin etmek için korkunç bedeller ödeyip olağanüstü mücadeleler verdiği ifade edildi.

Kürt halkını fiziksel olarak dört parçaya bölen sömürgeci güçlerin Kürtleri ulusal ve toplumsal olarak bölmeyi başaramadıklarının ifade edildiği açıklamada, “Çünkü Kürtler arasında çizilen yapay sınırlar Kürt milletinin kadim bağlarından daha güçlü değildi. Bu nedenle Bakûr, Başur, Rojhilat ve Rojava Kürtleri her zaman ulusal, toplumsal ve siyasal birlikten yana yaşamını sürdürerek ve bu duyguları büyütmek için nice bedeller ödeyerek bugüne geldi. Bugün yapay sınırlara rağmen Kürtler arasında akrabalık ilişkilerinin yanı sıra ticari, sanayi ve üretim faaliyetleri gelişerek devam etmektedir” denildi.

‘ÇAĞRI YAPMAK SORUMLULUK GEREĞİ’

“Tüm insanlığın büyük bir salgınla uğraştığı bir dönemde bir kaç gündür Başur Kürdistan'ında Kürt siyasi hareketleri arasında gelişen kimi durumlar dikkat çekicidir” ifadelerine yer verilen açıklamada, “Demokratik Toplum Kongresi olarak daha önce yaptığımız açıklamalarda Kürtlerin son zamanlarda dünyanın gündemine oturduğunu, uluslararası alanda Kürt halkının yaşadığı sorunların artık bölgesel olmaktan çıkıp küresel bir zemine taşındığını söylemiştik. Yine ısrarla bu durumun risklerinin ve olanaklarının içi içe olduğunu ve Kürt milletinin dört parça Kürdistan'da tüm siyasi bileşenleri, aydınları, yazarları, kadınları ve sivil toplumu ile birlikte bu konuda duyarlı ve dikkatli olmaları konusunda kimi çağrılar yapmıştık. Bugün yine birliğe ihtiyacımızın olduğunu hissediyor ve kimiz çağrılar yapmayı ulusal bir sorumluluk olarak görüyoruz” denildi.

‘HALKIMIZ FEDA ETTİĞİ BEDELLERİ HATIRLATIYOR’

Kürt halkının her parçada bin bir emek ve zorlukla ulusal, toplumsal ve siyasal mücadeleyi büyüterek uluslararası zemine taşıdığının ifade edildiği açıklamada, “Daha yakın zaman önce Kürtler onuruna sahip çıkmak ve değerlerini korumak için Rojava Kürdistan'ında 15 binin üzerinde gencecik insanını feda etti. Peki halkımız ne için yapmıştır bunu, hangi yaşamın uğruna bu kadar bedeli ödemiştir? Bu soruları halkımız her gün feda ettiği yeni bedellerle bizlere yeniden hatırlatmaktadır” değerlendirilmesinde bulunuldu.

‘GERİLİM ASLA KABUL EDİLEMEZ’

Kürt halkına ve Kürt siyasetine çağrı yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kürt halkının Kürt siyasi hareket ve partilerinin kendi aralarındaki gerilimlerine ve bu gerilimler üzerinden Kürt milletinin kutuplaştırılmasına çok açık bir şekilde karşı olduğunu herkes bilmelidir. Halkımızın siyasi parti ve hareketlerden birlikte hareket etmelerini, ulusal bir ruhla ulusal haklarını önceleyerek hiçbir bölgesel ve küresel gücün oyununa gelmeyecek şekilde politika yapmalarını ve Kürt halkının yaşadığı binlerce soruna çözüm bulmasını istiyor. Halkımızın talepleri gayet sade ve anlaşılır durumdadır. Kürdi parti ve hareketleri, aydın, sanatçı, yazar ve akademisyenleri, Kürt kadınlarını, Kürdi sivil toplumu ve Kürt iş çevrelerini halkın bu sesine kulak vermeye çağırıyoruz. Kürtler arası hiçbir gerilim, kim tarafından çıkarılırsa çıkarılsın, hangi şekilde ve ne sebeple olursa olsun asla kabul edilemez. Bu anlamda Kürt halkı her konuda birliğe ihtiyaç duyarken Kürt siyasetini de halkın talepleri doğrultusunda siyaset yapmaya ve sorumluluk almaya davet ediyoruz.”

‘PLANLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN’

Bölgesel devletlere ve Küresel güçlere de çağrı yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Kaos ve gerilimden Kürt halkı zarar göreceği gibi bölgesel barışın yanı sıra bölgesel halklar da nasibini alacaktır. Kürtler Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasında toplumsal, kültürel ve siyasal barışın anahtarıdır. Kürtleri bölmeye çalışmak bu coğrafyadaki barışı bozmakla eş değerdir. Tüm bölgesel güçleri planlarını yeniden gözden geçirmeye ve Kürt halkının ulusal, siyasal ve kültürel varlığına saygı duymaya çağırıyoruz. Komşu halklarımızı da yaşadıkları devletleri Kürtlerle kavga etmekten vazgeçirip Kürtlerle birlikte yaşamı savunmaya ve bu konudaki politikaları desteklemeye çağırıyoruz. Küresel güçlere çağrımızdır. Yıllardır Kürt halkını hesaplarınıza alet ediyorsunuz. Kürt halkının komşu halklarla çatışması ve düşmanlık yapması için binbir oyunu devreye koyuyorsunuz. Hem Kürt halkı hem de komşu halklar üzerinden tetiklediğiniz oyunlardan bir an önce vazgeçin. Kürtler için atacağınız en makul adım Kürtlerin ulusal haklarına saygı göstermek ve bölgesel barışa katkı sunmaktır.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı