Baskın seçimlere ve oluşturulan ittifaklara ilişkin açıklama yapan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, seçim için oluşturulan her iki bloğun da HDP'yi dışladığını belirterek, "Kürtsüz ittifaka karşı Kürt ittifakını oluşturalım" çağrısı yaptı. 
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) seçim ittifaklarına ilişkin kurum binalarında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve başkanlık divanı üyeleri katıldı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Türkiye'nin resmi anlayışında kimliklerin yok sayıldığını, bunun 7 Haziran'da ortaya çıkan iradenin kabul edilmeyerek seçimlerin tekrarlanmasıyla görüldüğünü söyledi. 

Öztürk, "Hala kendilerine göre 'iyi Kürt, kötü Kürt' siyasetini yürütmek istiyorlar. Bu sadece Türkiye'deki Kürtlerin kazanımlarına yönelik değil aynı zamanda Başur ve Rojava Kürdistanı’nda da açık bir şekilde görüldü. Hem referandum ve Kerkük meselesi üzerinden Başur'a karşı hem de sistem ve Efrin meselesi üzerinden de Rojava'ya yönelik Türkiye ve ortakları düşmanca tutum ortaya koydu. Yine böyle önemli dönemlerde Kürt ulusal birlik duygu ve inancı biraz daha fazla açığa çıkıyor. Bugün Kürt toplumunda birlik isteği her zamankinden daha fazla önce çıkmıştır" dedi.  

'HER İKİ BLOK DA HDP'Yİ YOK SAYIYOR'

Bir kez daha Kürtlerin iradesinin hesaba katılmadan bir seçim sürecine gidildiğini hatırlatan Öztürk, baskın seçimlerde yapılan ittifakların bu durumu daha fazla açığa çıkardığını belirtti. Kürt siyasetinin parlamentodaki yüzünün Halkların Demokratik Partisi (HDP) olduğunu dile getiren Öztürk, ancak tüm buna rağmen parlamentodaki partilerin HDP'yi istemediklerini belirterek, "Onların tavırları onlara göre birlik tavrıdır. Güya yeni oluşturulmak istenen sisteme karşı blok oluşturuldu. Oluşturulan her iki ittifakın söylemlerine de bakıldığında Türk milliyetçiliğini savunduğu ve HDP'yi ittifak dışında bırakmaya çalıştıkları ortadadır. Bu çerçevede bakarsak Kürt siyasetinin göstermesi gereken tavır da Kürt birliği olmalı. bu Kürtlerin milliyetçilik yapması anlamına gelmiyor. Kürtler sadece hak ve özgürlüklerini isteyerek, ihlal edilen haklarını istiyor" dedi. 

KÜRTSÜZ İTTİFAKA KARŞI KÜRT İTTİFAKI

Kürt partilerden gelen açıklama ve önerilerin birlik için önemli adımlar olduğunu ifade eden Öztürk, şunları dile getirildi: "Bu Kürt halkının yıllardır istediği şeydir. Seçim sürecinde bu durum daha dazla ön plana çıkıyor ancak biz biliyoruz ki bu durum tüm Kürt parti ve örgütlerinin isteğidir. Bugünlerde gösterilen tavır toplum tarafından Kürt birliği için olumlu bir gerekçe olarak görülüyor. Kürtlerin bu duygu ve inanç ile hareket ederek Kürt ittifakını güçlendirmek ve ulusal birliği kalıcı hale getirmek için mücadele edeceği görüşündeyiz. Onların Kürtsüz ittifakının karşısında Kürt ittifakı olmalı." 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı