DSP Genel Başkan Yardımcısı Önder Aksakal, 12 Haziran’da yapılacak genel seçimler için yüzde 10’luk barajın altında kalan partilerle birliktelik için görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Aksakal, "Prensipte anlaştığımız, el sıkıştığımız partiler var. Bunların açıklamasını genel başkanımız yapacak. Eğer DSP çatısı altında bir birleşme olursa, önümüzdeki genel seçimlerde yüzde 14-17 arasında oy alırız" diye konuştu.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Önder Aksakal, milletvekili aday adayı başvuru çalışmalarını yerinde incelemek için partisinin Manisa İl Teşkilatı’nı ziyaret etti. Aksakal, burada düzenlediği basın toplantısında, partilerine milletvekili aday adaylığı başvurularının 28 Mart’ta sona ereceğini belirtti. Milletvekili adaylarının tabanın isteğine göre genel merkez tarafından belirleneceğini kaydeden Aksakal, "DSP, milletvekili adaylarının merkez yoklaması ile belirleneceğini YSK’ya bildirdi" dedi.

ERGENEKON SANIKLARI

DSP Genel Başkan Yardımcısı Aksakal, Ergenekon sanıklarının partilerinden milletvekili aday adayı olarak gösterilmesi konusunda çağrı yaptıklarını hatırlatarak, "Bunlar bildiğiniz gibi İşçi Parti Genel Başkanı Doğu Perinçek, Yeni Parti Genel Başkanı Tuncay Özkan, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Haberal ve gazeteci yazar Mustafa Balbay’dır. Bunlara biz açık çağrımızı yapmıştık. Ancak Türkiye’de siyaset belirli merkezlerden yönetilip, konumlandırılıyor. Gelişmeleri şu anda takip ediyoruz. Herşey en kısa sürede belli olmuş olacak. Şimdilik süreci bekliyoruz" diye konuştu.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

DSP’nin öncelikli hedefinin antidemokratik seçim barajının aşılması olduğunu kaydeden Aksakal, "Tabii bunu kaldırmaya DSP’nin gücü yok. Ancak parlamentonun çoğunluk iradesi ile gerçekleşecek bir konu. Halka ve diğer siyasi partilere anlatmaya çalıştığımız projemiz ve stratejimiz şu. AK Parti iktidarı ve barajın yüzde 10’luk durumundan rahatsız olmayan bazı siyasi partiler mademki bu işi değiştirmiyorlar, baraj konusunda sıkıntı yaşayan ve yüzde 10’un altında oy alacağını gören bütün partileri DSP çatısı altında bir milli demokratik birlik içinde parlamentoya taşıma projemiz var. Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor. Şu anda bütün partiler ile görüşüyoruz. Görüştüklerimiz ile prensipte anlaşmış olduklarımız ve el sıkıştıklarımız var. Henüz kararı netleşmemiş olan partilerimiz de var. Bunların tamamı önümüzdeki günlerde genel başkanımız tarafından kamuoyu ile paylaşılacaktır. Eğer DSP çatısı altında bir birleşme olursa, önümüzdeki genel seçimlerde yüzde 14-17 arasında oy alırız" dedi.

DSP’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

Bu görüşmelere BDP’nin dahil olup olmadığı yolundaki bir soruya da Aksakal, "DSP’nin kırmızı çizgileri var. Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü, üniter devlet yapısı, partimizin hem temelini oluşturur, hem de kırmızı çizgilerinin başında gelir. Bu değerlere inanmayan siyasi yapılar ile işbirliği yapmamız partimizin programı gereği asla söz konusu olamaz" diye yanıt verdi.

Hürriyet