Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), “Durmayalım, faşizmi durduralım” sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği Vicdan ve Adalet mitingi başladı.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, DTK Eş Başkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, HDP’li milletvekilleri mitinge katıldı.

Yurttaşlar kurulan 2 arama noktasından miting alanına alındı.

Miting alanına ellerindeki pankartlarla girmek isteyen bazı yurttaşlar engellenerek pankartlarına el konuldu.

“Gençlerin bugünü ve geleceği karartılamaz”, “İnsan hakları yok sayılamaz”, “Demokratik hukuk ilkeleri çiğnenemez” ve “Toplumsal barıştan vazgeçilemez” pankartlarının asıldığı miting alanında binlerce kişi çalınan şarkılar eşliğinde zılgıtlarla halaya durdu. Mitingde sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganı atıldı.

Ayrıca polis, miting alanında çalınacak parçaları da mercek altına aldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın seslendirdiği ‘Bir selamın gelsin baş göz üstüne’ parçası polis tarafından silindi.

Mitingde çalınacak olan 10’a yakın eserin polis tarafından silindiği öğrenildi.

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülşen Özer yaptığı açılış konuşmasında “vicdan ve adalet” talebiyle meydanda olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Diyarbakır’da Kürt kalmadığını söylüyorlar. Bunu söyleyenler İstasyon Meydanı’na gelip baksınlar. Biz adalet, barış ve özgürlük talebimizi haykırıyoruz. Bu sesimizi kısamazsınız. Kardeşi kardeşe vurduruyorsunuz, ama ne yaparsanız yapın halkları ayrıştıramazsınız. Cenazelerimizi bile ayırıyorsunuz. Amacınıza ulaşamayacaksınız. Hep birlikte özgürlük ve barışı getireceğiz. Buna engel olamazlar. Halklar barışı ve özgürlüğü bu topraklara getirecektir. Sur’da tarihi yıkarak halkın tarihini yok etmeyi düşünüyorlar. Ancak halkın tarihini hiçbir güç yok edemeyecektir. Halkın iradesi Sur’un taşları kadar sağlamdır."