Diyarbakır'da, 'İnsanlık İçin, Kobani İçin 1 Kasım'da Küresel Eylem' adı altında Kobani'ye destek vermek için düzenlenen yürüyüş saat 12.30 sıralarında merkez Yenişehir İlçesi'ndek Koşuyolu Parkı'ndan başladı.

Daha önce Koşuyolu Parkı'ndan Sur İlçesi'ndeki Dağkapı Meydanı'na düzenleneceği yürüyüşün güzergahı sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve valilikle yapılan görüşmeler sonunda Koşuparkı'ndan yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki İstasyon Meydanı'na gerçekleştirildi.

Yürüyüş sırasında kollarında 'görevli' yazılı bantlar bulunan DBP'li görevliler el ele tutuşarak, güvenlik önlemi aldı. Polis ekipleri de yürüyüşe katılanların belirlenen güzergah dışına çıkmamaları için cadde ve sokak başlarında TOMA ve zırhlı araçlarla önlem aldı. Bir polis helikopteri de kent üzerinde uçuşlar gerçekleştirdi.

Yürüyüş sırasında güvenlik güçleri ile herhangi bir gerilim yaşanmadı. Yürüyüş planlandığı gibi İstasyon Meydanı'nda son buldu.

KEPENKLERİN YÜZDE 70’İ KAPALI

Diyarbakır’da dükkanların büyük bölümü kapalı. Özellikle Sur ilçesinde esnafların neredeyse tamamı işyerini kapattı. Bağlar ilçesinin Lezgin Avcı, Hatboyu, Sento ve Dörtyol bölgelerinde işyerlerinin büyük kısmının kapalı olduğu görüldü. Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde ise az da olsa bazı esnafların dükkan açtığı görüldü. Şehirdeki fırın ve eczaneler ise açık.

VAN’DA DA ASKER SOKAĞA İNDİ

Van’da da asker zırhlı araçlar ile merkeze indi. Cumhuriyet ve Maraş caddelerinin birçok noktada uzum namlulu silahlar ve zırhlı araçlar ile konumlanan polisin yanı sıra 2 zırhlı araç ile kent merkezine inen askerler, Soydan Kavşağı’na konuşlandı.

KÜRESEL EYLEM ÇAĞRISI

ABD’li dilbilimci ve filozof Noam Chomsky ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Adolfo Perez Esquivel’in de aralarında bulunduğu aydınlar 1 Kasım'da Kobani ile dayanışma için küresel eylem çağrısı yapmıştı.

HDP de hafta başında, halkı 1 Kasım'da sokağa çıkmaya ve 'Demokratik eylemliliği yükseltmeye' çağırdı. Açıklamada Türkiye IŞİD’e destek vermekten vazgeçmemekle, koalisyon güçleri ise etkili destek vermemekle suçlanmıştı. (Rusya’nın sesi radyosu)