Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin iftar çadırına dün yapılan saldırının ardından bugün kentteki sivil toplum örgütleri dayanışma amacıyla saldırının olduğu Dağkapı Meydanı’nda iftar yemeği verdi.

İftar Çadırı’ndan meydana taşan iftar yemeğini Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve ilçe belediye eş başkanları dağıttı.

İftar öncesinde Diyarbakır Barosu önünde toplanan sivil toplum kurul ve kuruluş temsilcileri yürüyerek Dağkapı Meydanı’na geldi. Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden kurulan iftar çadırında yemekler dağıtılırken, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Kayapınar, Sur ve Bağlar ve Yenişehir belediyesi eş başkanları da Dağkapı Meydanı’na geldi. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, DBP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, sanatçılar, melleler de iftar yemeğine katıldı.

Kışanak, Anlı ve ilçe belediyeleri eş başkanları da yemek tezgahının arkasına geçerek, yurttaşlara iftar yemeği dağıttı. Bu sırada melle Kur’an okudu ve Ortadoğu’da İslam adına cinayetler işlendiğini söyledi.

Kutsal kitap Kur’an-ı Kerim’de en büyük suçlardan birinin insan öldürmek olduğunu ve bunu yapanların müeyyidesinin cehennem olduğunu anlatan melle, Filistin başta olmak üzere nerede bir zulüm yapılıyorsa onları lanetledi.

Mazlumların yanında olduklarını belirten melle, Kobani’de açlık, susuzluk ve ölüm yaşandığını insanların üzerindeki elektriklerin kapatıldığını, suyun kesildiğini anlatarak, “Ey kendine Müslüman’ın diyenler; bunlara nasıl sessiz kalıyorsunuz? Peygamber efendimiz diyor ki; Bu zalimlere baş kaldırın” şeklinde konuştu.

'KÜRT HALKI ARTIK ÖRGÜTLÜDÜR'

Daha sonra DBP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Büyükşehir Belediyesi’nin iftar çadırına yapılan saldırıyı kınayarak, “Herkesin bilmesi gerekiyor ki bu şehir sahipsiz değildir” dedi.

1990’lı yıllarda olmadıklarını ve bunun böyle bilinmesi gerektiğini belirten Zümrüt, “Biz 2014 yılındayız, Kürt halkı artık örgütlüdür. Bugün Amed gibi bir yerde ellerine satırlar alıp bu halka saldırıda bulunanlar, bu halkın iradesine saldırırsa kimse bu halkın kızdırmasın. Eğer bu halk bir kızarsa hiç bir güç bu halkın önünde duramaz” dedi.

Amacın gündemi saptırmak olduğunu belirten Zümrüt, “Çeteler Kürtlerin, Türkiye’nin gündemini değiştirmek isteyenler kusura bakmasınlar. Kürtlerin ve Ortadoğu halklarının gündemi Kobani’dir, Rojava’dır, Kürtlerin başarısıdır” diye konuştu.

Karanlık güçlerin arkasında kim olursa olsun halkın iradesini yok sayamayacağını belirten Zümrüt, “Bu oyunları yapmak isteyenler bunu bilmeliler ki Amed halkı uyumuyor. Artık 93-94’lerdeki gibi Amed’te faili meçhul tarzı ellerinde satırlarla insanların arkasından saldırırlarsa bunu asla kabul etmeyeceğiz. Amed de kabul etmeyecek, Amed halkı da kabul etmeyecek” şeklinde konuştu.

Ezanın okunmasından sonra aralarında Suriye’den gelen mültecilerin de bulunduğu 1000 kişi iftar yemeği yedi.