Günlerdir hazırlıkları devam eden "Özgürlük İçin Demokratik Direniş" mitingine katılmak için Diyarbakır'a akın eden yurttaşlar, polisin sert müdahalelerine rağmen İstasyon Meydanı'na girmeyi başardı.

 

Diyarbakır'da günlerdir hazırlıkları yapılan fakat valiliğin yasak kararının ardından yapılmaması için adeta olağanüstü önlem alınan "Özgürlük İçin Demokratik Direniş" mitingine katılmak üzere saatlerdir alana girmek isteyen fakat polis müdahalesine maruz kalan yurttaşlar, BDP Eş Genel Başkanları ile DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk'un yanı sıra BDP'li milletvekillerinin öncülüğünde İstasyon Meydanı'na girdi. Sabah erken saatlerden itibaren mitinge katılmak üzere başta Bağlar ve Ofis Semti olmak üzere birçok yerde yurttaşların toplandığı gözlenirken, toplanan her gruba polis müdahale etti.

 

28 MART OLAYLARINDAN SONRA İLK KEZ OFİS KARIŞTI

Bağlar ve Ofis semtinde patlak veren ve ilerleyen saatlere doğru kentin dört bir yanına yayılan müdahalede polis yurttaşlara yönelik orantısız güç kullanırken, 28 Mart 2006 olaylarından bu yana ilk kez yurttaşların girebildiği Ofis Semti'nde sık sık patlama sesleri yükseldi. Adeta kontrolü kaybeden kolluk birimlerinin mitinge katılmak isteyen ya da istemeyen tüm yurttaşları tartaklaması dikkat çekerken, atılan binlerce gaz bombası nedeniyle kent adeta gaz bulutu altına girdi. Müdahaleye rağmen sokakları terk etmeyen yurttaşlar polisin gaz bombası, tazyikli su ile gerçek ve plastik mermisine taşlarla karşılık verdi. Yurttaşların İstasyon Meydanı'na girmekteki ısrarı adeta polisi çılgına çevirirken, polis çevrede bulunanlara yönelik ağır hakaretlerde bulundu.

 

Sabah saatlerinden itibaren kent semalarında turlayan polis helikopterleri yurttaşlar tarafından sık sık yuhalanırken, cadde ve sokaklarda hızla geçen zırhlı araçlar ise taş yağmuruna tutuldu. Çatışmalarda çok sayıda yurttaş yaralanırken hastaneye kaldırılan yaralıların polis tarafından gözaltına alındığı bildirildi. Kimi yurttaşların ise elleri arkadan kelepçeli bir şekilde hastaneye götürüldüğü kaydedildi.

 

BDP EŞ GENEL BAŞKANI VE BERABERİNDEKİLER POLİS TARAFINDAN TARTAKLANDI

İstasyon'a açılan dört farklı yoldan yeniden toplanan kitle DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültaş Kışanak ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra BDP'li milletvekillerinin eşliğinde yeniden İstasyon Meydanı'na girmeye çalıştı. "Biz ne pahasına olursa olsun İstasyon Meydanı'na gireceğiz" diyen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindekilerin yolunu yüzlerce çevik kuvvet, kalkanları ile birlikte keserken yaptıklarının suç olduğunu bildiren Demirtaş ve beraberindekilere polis cop, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Demirtaş, polislerden yollarını açmalarını isteyerek, "Yaptığınız kanunsuzdur, dağılın. Size bu emri kanunsuz şekilde uygulatıyorlar. Milletvekillerinin önünü kesemezsiniz. Suç işliyorsunuz, sizi dağılmanız konusunda uyarıyorum" dedi. Demirtaş tepkisini, "Burası İstasyon Meydanı halkın özgürlük meydanı. Gidin Vali gelsin, yasaklayan zihniyet gelsin. Kürdistan faşizme mezar olacak" şeklinde gösterdi.

 

Dakikalarca süren müdahale sırasında grupta bulunanlar polisler tarafından tartaklanırken, polisin bu sırada gaz bombasını grubun ayaklarına doğru sıkması dikkat çekti. Polis tarafından coplanan vekiller ve beraberindekiler sıkılan tazyikli suyun etkisi ile yere düşerken, vekillerin yere düşmesine rağmen polisin tazyikli su sıkma ısrarını sürdürmesi dikkat çekti.

 

BU 'FAŞİZMDİR' DİYEN BAYDEMİR POLİS PANZERİNİ YUMRUKLADI

Yapılanlara sert tepki gösteren Baydemir. "Bu faşizmdir" diyerek çok sayıda yurttaş ile birlikte tazyikli su sıkan polis panzerini yumrukladı. "Burası İstasyon Meydanı! Alçaklar. Ya bizleri öldüreceksiniz ya da ne pahasına olursa olsun buraya girmemize engel olamayacaksınız." diye tepki gösteren Selahattin Demirtaş ve beraberindekilerin camide mahsur kalan yurttaşların yanına gitmek istemesi bir kez daha polisler tarafından engellendi. Onlarca polis tarafından kalkanlarla çevreleri sarılan vekillere, polis tarafından kalkanlarla müdahale edilirken, buna sinirlenen DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk polisin kalkanına vurarak tepki gösterdi.

 

BDP'Lİ VEKİLLERİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU ONLARCA KİŞİ YARALANDI

Atılan gaz bombaları nedeniyle gaz bulutuna dönen İstasyon Meydanı'nda göz gözü görmezken, yaşanan arbedede BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ayağına isabet eden gaz bombası, Zübeyde Zümrüt cop darbesi, camide polisler tarafından tartaklanan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve kullanılan tazyikli su ve cop darbeleri nedeniyle BDP Eş Başkanları, DTK Genel Başkanı ve BDP'li vekiller yaralandı. Ayağından ağır yaralanan Pervin Buldan olay yerine çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırılırken, İstasyon Meydanı'ndaki gerginlik devam ediyor.

 

Öte yandan başta Ofis Semti olmak üzere olayların halen devam ettiği kentte ara, ara patlama sesleri duyuluyor. Ekinciler Caddesi üzerinde bulunan kalabalık gruba polis ara ara müdahalede bulunurken, müdahaleye kitle taşlarla karşılık veriyor.

 

Öte yandan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Sürreya Önder, polislerin yollardan geçen herkese müdahale ettiğini belirterek, halkla beraber şimdi suç duyurusuna bulunmaya gideceklerini söyledi. Önder, hastanelere onlarca kişinin kaldırıldığını ve yaralı olanların dahi kelepçelerinin çıkarılmadığını belirtti.

 

Selahattin Demirtaş Twitter’dan mesaj verdi:

Her şeye rağmen istasyon meydanındayız, her yerde direnen halkımızı selamlıyoruz.

Bu zulmü protesto etmek icin Gece boyunca oturma eylemi yapıp sabah 11 de istasyon meydanında basın açıklaması yapacağız.

 

Diyarbakır'da 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' Fotoğrafları burada >>>