Diyarbakır'da birçok eve eş zamanlı baskın düzenleyen özel harekat polisleri çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Polislerin baskın yaptıkları mahallede kapılara sprey boya ile "T.C burada" yazması dikkat çekerken, gözaltı listesinin 25 kişiden oluştuğu belirtildi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Fatih Paşa, Hasırlı, Cemal Yılmaz, Savaş ve Saray Kapı mahalleri ile Yenişehir'e bağlı Şehitlik Mahallesi'nde yapılan ev baskınlarında "YDG-H üyesi" oldukları gerekçesi ile çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Özel harekat timleri, onlarca polis ve plakasız akreplerle evleri basılan yurttaşlar, polislerin kapıyı açmalarını beklemeden kapılarını kırdığını belirtti. Gözaltına alınanlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, yurttaşlar polislerin elinde 25 kişilik liste olduğunu ifade etti. Gözaltı gerekçesi öğrenilmezken, evleri basılan yurttaşlardan Rıdvan Turhan, polislerin gerekçeye ilişkin sorularına "Siz daha iyi bilirsiniz" şeklinde cevap verdiğini belirtti.

'BUNLAR BARIŞ İSTEMİYOR'

Şehitlik Mahallesi'nde evi basılarak gözaltına alınan Eyüp Turhan'ın babası Rıdvan Tuhan, kapıyı açmalarını beklemeden polislerin kapıyı kırarak içeri girdiğini ve kendilerini yere yatırıp hakaret ettiklerini söyledi. Oğlu Eyüp Turhan'ı yere yatıran polislerin oğlunu darp ederek gözaltına aldığını dile getiren Turhan, "Annesi, oğlumuzu o halde görünce fenalık geçirdi. Hastaneye kaldırdık. Erdoğan elinde Kürtçe Kuran'ı Kerim'le meydanlara çıkıyor. Bu yaptıkları Müslümanlıkla hiçbir alakası yok. Oğlumun daha dün mahkemesi vardı neden bugün evi basıp darp ederek götürdüler. Bunlar barış istemiyor biz de bundan sonra barış istemiyoruz" diyerek, yaşananlara tepki gösterdi.

'KAPILARIMIZA 'T.C BURADA' YAZILDI'

Sur'a bağlı Savaş Mahallesi'nde de birçok eve baskın düzenleyen polisler, mahallelinin ortak kullandığı bir deponun duvar ve kapısına da sprey boya ile "T.C burada" yazdı. Savaş Mahallesi'ndeki evlerine yapılan baskında kardeşi Şiyar Sincar'ın gözaltına alındığını söyleyen Nusret Sincar, polislerin kapıyı kırıp içeri girdiklerinde arama iznini görmek istediğini ancak polislerin kendisini kafa sallayarak "Biz sana şimdi izin kağıdını göstereceğiz" şeklinde tehdit ettiğini söyledi. Akrep aracında kardeşi Sincar'ın darp edildiğini söyleyen ağabey Sincar, "Evlerimizi basıp kapılarımızı kırıyorlar sonra da evlerimizin kapılarına 'T.C burada' yazıyorlar. Biz savaş istemiyoruz ama savaş diyorlarsa savaşmasını da biliriz" diyerek tepki gösterdi.

Polisin elinde 25 kişilik bir liste olduğu belirtilirken, dosyaya "gizlilik" kararı konduğu için gözaltı gerekçesi öğrenilemedi. Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri ise şöyle: Şoreş Çelik Bilek (23), Veysel Ayhan, Eyüp Turhan, Şiyar Sincar, Veysi Demir, Zahit Orak (60)

(DİHA)