Türkiye twitter ve youtube yasağını tartışırken, özgürlüklerin kısıtlanmasına bir destek de Diyanet'in hutbesinden geldi.

Cuma namazı için camilerde okutulan "Hürriyet ve mesuliyet" başlıklı hutbede özgürlüklerin kısıtlanabileceğine dair mesajların yer alması vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Cuma namazı sonrası sosyal medyada yoğun bir şekilde Diyanet'e tepki dolu mesajlar yer aldı.

Siyaset aracına dönüşen Cuma Hutbeleri, 28 Şubat'tan sonra ilk kez aynı biçimde kullanılmaya başlandı.

"MUHALİFLER GEMİNİN DİBİNİ DELMEYE ÇALIŞIYOR"

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bugün yayınladığı ve tüm Türkiye'de okunan hutbede, muhalif olan herkes geminin dibini delmeye çalışanlar olarak nitelendi. Biraz su için geminin altını delenlerin "geminin üst katındakiler" tarafından engellenmesi gerektiği anlatılan hutbede, sosyal medya ve internet de hedef yapıldı. Sosyal medya "tahribat merkezi" olarak nitelenirken, isim belirtmeden ama açık imalarla AKP'ye destek çağrısı yapıldı. Hürriyet kavramı üzerinde de durulan hutbede, yasaklamaların hürriyeti kısma anlamına gelmeyeceği ısrarla savunuldu.

ESKİ GÜNLERE Mİ DÖNÜLÜYOR SORUSU...

Diyanetin siyasetin dibine vurduğu hutbe sosyal medyada büyük tepki çekti. "Diyanet'in AKP'ye oy vermeyenleri zındık ilan etmediği kaldı" şeklinde tepkiler yükselirken, 28 Şubat'tan bu yana Cuma cemaatinin ilk kez böylesine yoğun siyasi propagandaya maruz kaldığı belirtildi.

"BU İKİ GRUP İNSAN..."

Hutbenin başında ise Peygamber Efendimizin sahabelere anlattığı bir metafor şu sözlerle hatırlatıldı: "Toplumsal sorumluluğun ve bireysel hürriyetin sınırlarını belirleyen bu hadis-i şerifte Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), çok beliğ bir üslupla yaşadığımız dünyayı bir gemiye, bütün insanları da bu gemide yol alan yolculara benzetir. Yolcular kendi içlerinde iki kısma ayrılır. Bir kısmı Allah’ın koymuş olduğu sınırları gözeten ilim, irfan, akıl ve erdem sahibi insanlar; diğer kısmı ise bu sınırları çiğneyen, heva ve arzularına esir düşmüş, hürriyeti başıboşluk ve sorumsuzluk olarak telakki eden, sonu hem kendisinin hem de insanlığın felaketi olacak bir hürriyet anlayışına sahip olan kimselerdir.  Gemi hareket etmeden önce bu iki grup insan kura ile gemide yolculuk yapacakları yerleri belirlemiş, birinciler üst kısımda, ikinciler ise alt kısımda yerlerini almışlardır. İlahî rotada seyreden gemi, tam denizin ortasına vardığında aşağıdakiler güya yukarıdakileri gidip rahatsız etmemek gibi masumane görünen bir bahaneyle su ihtiyaçlarını gidermek için geminin dibini delmek isterler.

‘AŞAĞIDAKİLER GEMİYİ BATIRMAYA ÇALIŞIYOR’

 İşte bu hâl karşısında yukarıdakiler bütün insanlığın ortak malı olan bu geminin delinip su almasına mani olmadıkları takdirde yukarıdakilerle aşağıdakiler hep birlikte helak olacaktır. Ancak önlerine durup hikmetli bir yolla engel oldukları zaman sadece kendileri değil aşağıdakiler de batmaktan kurtulacaklardır."

 ‘GEMİNİN DİBİNİ DELMEK İSTEYENLER’

 Sözkonusu metaforun anlatıldığı hutbede şu ifadelerle son buldu: "Günümüzde birçok hata, hürriyet kavramının yanlış anlaşılmasından kaynaklanmaktadır. Zira çoğu kimseye göre hürriyet, kişinin her yapmak istediğine sahip olmasıdır. Ancak unutmayalım ki böyle bir anlayış hem kişiyi hem de toplumu esarete ve felakete sürükler.

Kitle iletişim araçlarıyla dünyamızın küçüldüğü, geminin dibini delmek isteyenlerin çoğaldığı, teknik imkânları kullanıp tabiatın ekolojik dengesini dahi bozacak kadar ileri gittikleri günümüzde insanlık, Kur’an-ı Kerim’in ve Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in özgürlük ve sorumluk konusundaki mesajlarına her zamankinden daha fazla muhtaçtır.  Aziz Kardeşlerim! Hepimiz, Rabbimizin bize emanet ettiği ortak gemide ebediyete doğru seyrüsefer halindeyiz. Rabbimiz, can emanetini sahibine teslim edinceye kadar bu gemiyi delmeden ve deldirmeden, sahil-i selâmete erebilmeyi cümlemize nasip ve müyesser eylesin!

NAMAZ SONRASI SOSYAL MEDYA ÇALKALANDI

Namaz sonrasında cumadan çıkan Müslümanlar hutbedeki ince mesajlara ve AK Parti propagandasına sosyal medyada tepki gösterdiler. Bazı vatandaşlar camilerde imamların sadece hutbede değil vaazlarda da siyasi mesajlar verdiğini belirtti.

İşte sosyal medyadaki o tepkilerden bazıları:


Çavuşoğlu   

Diyanet alttan alttan "siyasi hutbe" verdiğine göre; dogru taraftayiz demek ki.

 

TEKKELİOĞLU ‏

Diyanet işleri Başkanı bu hafta da siyasi içerikli hutbe ye devam etti amaçları ne Camii lerde insanların Cuma yı terketmesimi?

 

osman şam ‏

Cuma hutbesi hürriyet ve özgürlük ile ilgiliydi gereksiz bir hutbe cemaat başkasına küfür etmenin özgürlük olmadığını zaten biliyor.

Bahadır Demir

İşte AKP bu yüzden bitmeli, Cuma namazlarına bile, hutbelere kadar insanları bölüyor. Bugün ki hutbe tam bir rezalet"


selim gossip xd ‏

Bugün hutbe'de sansürü savunan bir yazı göndermiş diyanet. Camiilerde yapmayın bari be abicim

 

A.F.Ö. ‏

Vay anasını resmen subliminal mesajlı vaaz ve hutbe dinledim.

Derin Twit 

Hutbe dinlerken AKP bildirisi dinliyor gibi hissettim bir anda!!

İlhan Ketenci 

Skandal hutbe... Bir RTE klasiği.


Ahmet Dönmez

Diyanet İşleri Partisi, ülke çapındaki teşkilatlarına hutbe yayınladı ve "Oyları sıkı tutalım" çağrısı yaptı

(Gazeteport)