Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin IŞİD'le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk'ün, Türkiye'nin İdlib'teki tavrının El Kaide yapılanmasına yol açtığı açıklamasına tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, "Provokatif olarak nitelenebilecek ifadeleri protesto edilmiştir" dedi.

Sözcü, "Söz konusu beyanlarına ilişkin tepkimiz, Washington Büyükelçiliğimiz tarafından ABD makamları nezdinde yinelenecektir" ifadesini kullandı.

Edinilen bilgilere göre Ankara, bu açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı doğrudan McGurK'e iletti. McGurk'ü arayan Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal'ın "Beyanlarınız kabul edilemez. Bunu reddediyoruz. Amacınız provokasyon yaratmak değilse, beyanlarınızı bir an önce düzeltmenizi bekliyoruz" dediği öğrenildi.

ABD'nin YPG politikasını da eleştiren Önal, "Bize teröre destek iddiasında bulunmadan önce Suriye'de terörist örgütleri destekleyip, kahraman olarak takdim ettiğiniz gerçeği ile yüzleşmelisiniz" ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu Özel Temsilcisi McGurk, Türkiye sınırında bulunan İdlib’deki El Kaide varlığına işaret etmiş, Türkiye’yi sınırları korumamakla itham etmişti.

McGurk’un açıklaması şu şekilde:

“İdlib bölgesi 11 Eylül saldırılarından bu yana El Kaide’nin en büyük barınma alanı haline geldi. Bu çok ciddi bir sorun, bir süredir devam eden bir sorun. Buradaki El Kaide varlığına çok odaklanmış durumdayız, İdlib’e giden El Kaide liderleri çoğu zaman oradan çıkamıyor. Ama şu soruyu sormamız gerekiyor? El Kaide lideri Ayman el Zevahiri’nin yardımcısı İdlib’e niçin ve nasıl gidebiliyor? Bu neden oluyor? Oraya nasıl ulaşabiliyorlar?

Paraşütçü askerler değiller. Dolayısıyla, Amerika’nın bu konuyla başa çıkmak için Suriye’nin bazı bölgelerinde ne yaptığından söz etmeyeceğim, ama bazı ortaklarımızın on binlerce silah gönderme ve yabancı savaşçılar bu bölgeye girerken yüzlerini başka tarafa çevirme yaklaşımı en iyi yaklaşım olmayabilir ve El Kaide bundan çok yararlandı. Şu anda orası Türkiye sınırının yanı başında bir El Kaide barınma alanı. Dolayısıyla bu konuyu elbette Türkler’le çok yakından görüşeceğiz. Bazı IŞİD bölgelerinde sınırı nasıl kapattıysak ve kimsenin geçmemesini sağladıysak, bunu İdlib’de de yapmayı düşünebiliriz. Çünkü bu IŞİD’den farklı bir sorun ama büyük bir sorun ve terörle mücadele hedefinde çok odaklanmamız gereken bir mesele.”

McGurk’e panelin ardından bir gazeteci, Türkiye’ye imalı eleştiri algısı uyandıran sözlerle “İdlib’deki El Kaide varlığından Türkiye’yi mi suçluyorsunuz?” sorusunu yöneltti. McGurk, “Bu Türkiye için, Amerika için, hepimiz için bir sorun. Bu sorunla mücadelede Türkiye’yle birlikte çok yakın çalışmalıyız” dedi.