Yunanistan'da Danıştay, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan sekiz askerden Süleyman Özkaynakçı'nın iltica talebini Atina hükümetinin itirazına rağmen kabul etti. Türkiye ise Yunan yargısını "uluslararası yükümlülükleri ve Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal etmekle" suçladı.

Dışişleri'nin açıklamasında, "Yunanistan Danıştayı'nın bu kararı, Yunanistan'ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğu gibi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesinin de ihlali niteliğindedir" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca Yunanistan'a "darbeciler için ülkelerinin güvenli liman olmasına daha fazla müsaade etmemesi" çağrısı yapıldı.

Yunan Danıştayı Haziran ayında askerlere iltica hakkı tanımış, Yunan hükümeti karara itiraz etmişti.

Çarşamba günü Danıştay, bu askerlerden Süleyman Özkaynakçı'ya iltica hakkı tanınmasına yönelik nihai kararını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter'dan paylaştığı mesajında kararın Yunanistan'ın "darbeciler ve teröristler için güvenli bir ülke olduğunu ifade ettiğini" söyleyerek, AB dahil bütün taraflara kararı "kınamaları" çağrısında bulundu.

Darbe girişimi sonrası sekiz Türk askeri, Yunanistan'ın Aleksandropolis (Dedeağaç) kentine askeri helikopterle firar etmişti.

Türkiye Atina'ya defalarca askerlerin iadesi talebinde bulunmuştu.

Yunan yargısı ise, 'Türkiye'de adil yargılanmayacakları' gerekçesiyle firari askerlerin Türkiye'ye iadesini defalarca reddetti. Ankara da Atina'yı "teröristleri korumakla" suçladı.

Haziran ayında 18 aylık tutukluluk süreleri sona erdiği gerekçesiyle askerlerin tamamı sıkı koruma altında tahliye edildi.

Yunan Danıştayı'nın askerlere iltica hakkı tanıması üzerine, Atina hükümeti, karara itiraz etti.

Danıştay'ın Yunan hükümetinin itirazının reddine hükmederek Süleyman Özkaynakçı'nın ilticasını kabul etmesi ile, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin de farklı bir seyre girmesi bekleniyor.

İki ülke arasındaki gerilim Mart ayı başında Meriç sınır bölgesinde devriye gezerken sınırın Türkiye tarafına geçen iki Yunan askerinin tutuklanması sonrası daha da tırmanmıştı.

Edirne Cezaevinde tutulan iki Yunan askeri bu ayın başında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, Atina kararı memnuniyetle karşılamıştı.