Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Suriye parlamentosunun 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıma kararını "başlı başına bir ibret vesikası" olarak tanımladı.

Aksoy, söz konusu karara ilişkin bir soruya verdiği yazılı yanıtta, "Suriye rejimi parlamentosunda bugün alınan 1915 olaylarını sözde soykırım olarak tanıma kararı başlı başına bir ibret vesikasıdır. Kendi halkına yıllardır çoluk çocuk demeden her türlü katliamı uygulayan, milyonlarca kişiyi yerinden eden ve kimyasal silah kullanmadaki mahareti iyi bilinen bir rejimin ikiyüzlülüğünün fotoğrafıydı" ifadesini kullandı.

"Esad yönetiminin neden olduğu insani dramın devam ettiğine ve tarihin en vahim felaketlerinden birinin Türkiye'nin sınırında yaşandığına" dikkati çeken Aksoy, "Bu mesnetsiz iddiaların uluslararası meşruiyetini kaybetmiş zalim bir rejim tarafından öne sürülmesi ise iddiaların arkasında yatan çarpık zihniyetin açık bir göstergesidir" değerlendirmesinde bulundu.

SURİYE PARLAMENTOSU 'ERMENİ SOYKIRIMI'NI TANIYAN KARAR TASARISINI KABUL ETTİ

Suriye parlamentosu, 1915 Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Ermenistan'daki devlet haber ajansı Armenpress, Suriye'de görev yapan gazeteci Sarkis Kassargian'a dayandırdığı haberinde, Suriye parlamentosunun 'Ermeni Soykırımı'nı tanıyan ve kınayan tasarıyı kabul ettiğini duyurdu.

Parlamento Sekreteri Rami Saleh, 'her ne kadar daha önce Ermeni Soykırımı kurbanlarının hatıralarına saygılarını sunduklarını hatırlatsa da bu tasarısının kabul edilmesinin gerekli olduğunu' vurguladı.

Suriye'nin Ermenistan Büyükelçisi Muhammed Hac İbrahim de, 'geçmişte soykırım suçu işleyenlerin haleflerinin aynı suçu bugün teröristler aracılığıyla Suriye halkına karşı işlediğini' savundu. İbrahim, "(Soykırımı) Tanımak önemli; çünkü şimdiye kadar Arap ülkeleri içinde sadece Lübnan, Ermeni Soykırımı'nı tanıdı" dedi.

Tasarı, Suriye-Ermenistan Parlamento Dostluk Grubu tarafından sunulmuştu.

Dünya genelinde 29 ülke Ermeni soykırımını resmen kabul ediyor. ABD, İspanya, Ukrayna, İngiltere, Avustralya, İran ve İsrail’inde aralarında olduğu ülkelerde ise soykırım resmen tanınmamış olsa da belli bölge ve eyaletlerde tanınıyor.

Suriye parlamentosu, Suriye-Ermenistan Dostluk Komisyonu’nun sunduğu ve oy birliğiyle kabul edilen kararda "Ermeni Soykırımı" tanınıyor ve kınanıyor.

Böylelikle Suriye, Lübnan’ın ardından "Ermeni Soykırımı"nı tanıyan ikinci Arap ülkesi oldu.

'ERMENİ SOYKIRIMI'NI HANGİ ÜLKELER RESMEN TANIYOR?

ABD Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato da "Ermeni soykırımı" iddialarını resmen tanıyan bir karar tasarısını kabul etti.

Ankara’nın 1915 Olayları diye tanımladığı Osmanlı İmparatorluğu’undaki yüz binlerce Ermeni vatandaşın zorunlu göçe tabi tutulmasını "soykırım" olarak resmen kabul eden ülke sayısı ise 31.

"Ermeni soykırımı" iddialarını resmen tanıyan ülkeler; Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Hollanda, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Suriye, Vatikan, Venezuela, Uruguay.