Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu'nun Afrin operasyonu kararına ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "(AP'nin Zeytin Dalı Harekatı kararı) AP bir kez daha objektiflikten uzak ve taraflı bakış açısına sahip olduğunu göstermiştir" ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'ye "Afrin'den çekil" çağrısını içeren Suriye tasarısını oy çoğunluğuyla kabul etti.

Oylama öncesi Avrupa Birleşik Solu grubu tarafından sunulan ve 241’e karşı 372 oyla kabul edildi.

Kararda, Türkiye’nin Afrin bölgesinde yürüttüğü operasyonunun “Suriye’de çatışmaya yeni bir boyut eklediği”, bu ülkedeki “hassas iç dengeler ve çözüm çabaları üzerinde olumsuz etki yarattığı” ve “ek insani kaygılar” gündeme getirdiği dile getiriliyor. Afrin operasyonunda “sivil kayıplar olduğu” yönünde haberler geldiği kaydedilen kararda, Ankara’dan Afrin operasyonunu durdurması ve “Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanımlanmış grupların yenilmesine yoğunlaşması” isteniyor.

Afrin’deki “durumun” endişe verici olarak nitelendiği karar tasarısında, TSK ile Esad veya Rus güçleri arasında “çatışma” olasılığı ve ABD ile artan gerilim “kaygı verici” olarak tanımlanıyor.

Türkiye’ye Afrin’deki “askerlerini çekmesi” ve “Suriye sorununda yapıcı rol oynaması” çağrısında bulunuluyor, bunun “Türkiye’nin ulusal çıkarlarına olduğu” savunuluyor.